Дайте зоб на покрива си…и гъз на...


Дайте да се разберем веднъж завинаги. Има ли още някой дето да се съмнява, че ако човечеството иска да продължи съществуването си, то трябва със задна дата да реши две много важни, задължителни, бих казал, задачи. А именно да се обърне към технологиите и към онези възобновяеми източници на енергия, които ще ни направят независими от гадните монополи по цял свят. Това първото в редица държави вече се прави, при това в голяма степен успешно. Но втората и най-важна задача е да се бутне веднъж завинаги Монетарната система, в която живеем всички, натикани там като някакъв добитък, модерни роби на една чудовищна лъжа!

Но, за да прокараш някаква зелена идея се искат както мотивация, много средства, така и дупе, според израза на жалкият български народ, т.е кураж се иска. Но ние това го нямаме, за съжаление. Имаме само дупе, за да не кажа плосък, вмирисан гъз, който размахваме като призрачно видение на запад и на изток - според преобладаващите ветрове...Гъз, който отдавна е писнал на Кукловодите на света, гъз, който е амортизиран от употреба...

Но да забравим за малко нашия задник и да се поблещим, да поцъкаме с език пред онова, което правят Другите.

В една Франкия, например, съвсем наскоро бе приет закон, според който покривите на новите сгради в търговските части на градовете трябва да са покрити поне частично с растения или със слънчеви колектори.

Зелените покриви, както ги наричат, имат изолиращ ефект, който позволява да бъдат намалени вредните емисии, както и да се редуцира енергията, необходима за отопление на сградите през зимата, или за охлаждане през лятото.

Те са способни да задържат дъждовната вода и да ограничават проблемите с течовете, а освен това могат да се окажат чудесни домове за птиците в урбанизираните зони.

Френските природозащитници искат закон, според който зелените покриви да бъдат 100% от площта на покривите на новите сгради. Така или иначе, макар и с частично залесени покриви, това е едно добро начало, и, разбира се сериозна стъпка в правилната посока.

Според мнозина този закон е наистина добър, защото дава възможност на собствениците на сградите да инсталират соларни панели, за да помогнат за осигуряването на тези сгради с възобновяема енергия, като по такъв начин да се живее с по-малко замърсяване. 


Зелените покриви вече са доста популярни в Германия и Австралия, както и в Торонто, Канада. Такъв закон бе приет през далечната и потънала в забрава 2009 именно в Торонто, който позоволи появата на подобни зелени покриви на индустриални и жилищни сгради.

И докато (съжалявам за тавтологията) в нормалните държави хората се борят докрай за онова, което желаят, за да подобрят живота си, то у нас, в презряната Мащеха България нашего брата само мрънка за неволите си, за които сам си е виновен, продавайки мършавия си задник за жълти стотинки, когато някоя що-годе нормална идея изкара хората на улицата и даде капчица надежда за промяна на мнозина. А вечер лочи ракия като скот и гледа скапани новини, псувайки ядно, докато алкохолът замълги и без това оскъдните му мозъчни клетки и падне в плен на съня...
Сън в който българинът сънува лазурни брегове, огряни от слънце, знойни мадами и плъзгащи се лъскави возила, возила от които в даден миг слизат разни надути Пут(ин)ьовци и на някакъв (не)разбираем, странен "македонски" език проговарят, а от устите им изпълзяват не слова, а отровни змии...Тогава нашенецът се буди рязко, облян в люта пот, за да продължи обреченото си на вечност жалко съществувание...

Коментари

Анонимен каза…
Ебаси якото