Нощно слънцестоене


Както се казва – вече и децата знаят, че #бъдещето ще бъде белязано изключително от развитието на #технологиите. Поради този простичък факт е крайно време човечеството да обърне по-сериозно внимание на съществуващите не от вчера устойчиви технологични решения за много от днешните ни проблеми.

Чрез своите ресурси нашата #планета се е погрижила да ни предостави всичко, за да живеем по един устойчив и природосъобразен начин – слънчева енергия, енергия на вятъра, енергия на приливите и отливите, геотермална енергия....всичко това не са фрази от фантастичен роман, а реалности, до които #Господарите на света като цяло не ни дават достъп.

Но рано или късно сегашното робско същестуване на човека ще бъде забравено, защото макар и доста плахо на сцената на живота излизат споменатите вече технологии и решения за един по-добър свят. 

Чудесен пример в тази посока е и #Tesla. Една изключително популярна компания за електрически автомобили, която се опитва да извърши революция в соларната индустрия.

Техният последен проект е в Хавай, където фирмата внедрява панели в соларна система, за да бъде възможно да се ползва слънчева енергия през нощта.


Инсталацията включва 13-MW слънчева система и 52 MWh батерии, които могат да съхраняват енергията през деня и да я предоставят за ползване след залез слънце. Нормалната цена за дизелови централи е 15.48 цента, а  електричество струва 27.68 цента. 
 
Както е известно през ноември миналата година Tesla придоби SolarCity, а този проект е кулминацията на всичко това. Заради положението си Хавай е с най-високия  процент не електроенергия в САЩ, а високата летва, която са си поставили е да преминат на напълно възобновяема енергия до 2045г. Традиционно те разчитат на маслодайни растения, които са изключително скъпи и няма решение как те да бъдат включени към системите за слънчева енергия.


 

Коментари