София Филм Фест в кенове...
Безспорно едно от най-значимите кино събития в града на тепетата се нарича #СофияФилмФест, до началото на чието поредно издание остават само два дни.

И така, на 16-ти март  стартира поредното 12-то издание на вълнуващия кинофест. 

По традиция в #Пловдив идва най-доброто от селекцията.

Без изненади и тази година домакин на събитието е Lucky Дом на киното.

12 дни (16 - 27. 03), 29 заглавия, безброй награди и неочаквани гости очакват зрителите в града под тепетата. 

Вече е факт и продажбата на билети, които тази година за пръв път можете да откриете и в любопитни, шарени кенове в големите търговски вериги като Lidl. Редовната цена на билетите е 7лв, а картата за 4 прожекции струва 24лв. Консервните билети пък също имат отстъпка, но за тях е нужно да си запазите място на касата на киното. Продажби могат да се направят и на адрес: www.boxoffice.bg
Начало на фестивала е отредено за лентата “Асансьор за пациенти” - новият филм на Иглика Трифонова (“Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”) с музика от Васил Гюров. Филмът проследява историята на двама пациенти, чиято среща в болничния асансьор се оказва съдбоносна.

В рубриката “Киното днес - Големите майстори” са включени новите заглавия от големи и обичани от българската публика режисьори.  

“Мрежата” е новото предложение на едно истинско явление в корейското кино - Ким Ки Дук. Бедният рибар Нам се озовава от другата страна на границата, а натискът да стане шпионин се увеличава постоянно.

В немско-руската продукция “Рай” на Андрей Кончаловски се разказва историята на Олга, Жул и Хелмут, чиито пътища се пресичат в тежки военни времена.

“Безизходица” е вторият филм от поредицата документални филми на Харутюн Хачатрян, посветени на арменската диаспора. Филмът е болезнено размишление за живота на емигрантите и краха на техните илюзии.

В “Другата страна на надеждата” Аки Каурисмаки по характерен за него начин събира различни хора, за да докаже, че светът може и трябва да бъде едно по-добро място.

Горан Паскалевич е сред признатите майстори в югославската и съвременната сръбска кинематография. След като беше специален гост на 18-тия СФФ, тази година режисьорът ще участва във фестивалната селекция със сръбско-индийската продукция “Земя на боговете”.

В рубриката “Киното днес - Големите майстори” са още заглавията “Лудетини” на Паоло Вирдзи (“Човешки капитал”), “Тиха страст” на Терънс Дейвис, “Лейди Макбет” на Уилям Олдройд и “Франц” на Франсоа Озон.

Под шапката “Големите награди” се подвизават големите победители в миналогодишните и тазгодишните фестивали. “Аз, Даниел Блейк” е носителят на Златна палма за 2016 година. Златният лъв във Венеция пък отнесе филипинският филм “Жената, която си тръгна”. “Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” е финландското заглавие за боксьорът с 28 победи, което грабна наградата “Особен поглед” на фестивала в Кан.

На кино в  Пловдив - от 16 до 27 март!Коментари