Биг Брадър продължава да те следи!

Skype вече не се предлага за вашата операционна система.
Впишете се в своя профил с някоя от поддържаните.”

Ако се опитате да влезете в скайпа си и видите горния надпис, последван от линк към уж към някоя от поддържаните(защото линкът не сработва!), то знайте, че другарите от  #Microsoft са ви спяли кранчето, казано образно. И не че не можете да ползвате скайп, но ще се наложи да си свалите някаква друга версия на приложението, с която, убеден съм Скайп ще следи още по-зорко, какви ги пишем и говорим. Но за това след малко...

Миналата седмица Microsoft направи няколко промени в своето Skype приложение, една от вече вбесява както Windows Phone потребителите, така и онези, ползващи т.нар. “portable” версия на скайп на компютрите си. Microsoft обяви, че ще продължи да осигурява софтуерна поддръжка на #Skype за iOS 8, ​​Android 4.03 (и по-нови) и Windows 10 Mobile, но ще прекрати поддръжката на Windows Phone 8 или за по-старите версии на Android.

Това означава, че някои потребители няма да могат да използват пълните възможности на Skype приложението и неговите нови функции, които се пускат с новите версии.

Гадните промените бяха обявени от корпоративния вицепрезидент на Skype и Skype for Business Гърдип Пол, който побърза да признае, че Skype е имала своите #проблеми в миналото. Той отбеляза, че "непредвидените проблеми" наистина са били трън в очите на потребителите от известно време, като например "несинхронизиране на съобщения между различни устройства или забавени уведомления".Microsoft отбеляза, че преходът от P2P към облачни услуги през последните няколко години може да е част от проблема, а преминаването още не е завършено. Компанията се надява да приключи с тези промени в следващите месеци.

Интересно обаче как Пол не се срамува да лъже като дърт циганин, при положение, че нееднократно се вихреха скандали около гадния факт, че американското правителство нагазва дълбоко в личното пространство на потребителите, следейки на практика най-известните светновни приложения като Skype, Facebook, Gmail и Twitter. (спомнете си петицията с искане за оттегляне на вече бившия държавен глава на САЩ Обама!)

Да не забравяме и искането на повече от 40 организации, сред които и #Репортерибезграници да бъде разкрито неистовото желание на правителството до достъп на информация.(

На фона на всичко това още по-нагло и отвратително звучат обявените от  Гърдип Пол промени, при положение, че преди време Microsoft призна, че „групови разговори,  при които се използват повече от два компютъра са преминавали през техните сървъри, които са били използвани за изчисляване на „медийния поток“ и това, че текстовите съобщения също са били  архивирани на техен компютър до 30 дни, „в случай, че е нужна синхронизация на устройствата на различните потребители“...

От компанията тогава отбелязаха, че разговорите през Skype с мобилни  или стационарни телефонни мрежи биха могли да „изтекат“ през свързано мрежово обрудване, предлагащо потенциални възможности за подслушване.

А какво да кажем за цитираният преди доста години от блога netzpolitik.org  документ, според който в Германия трябва да бъде разработен софтуер, който да позволи свободното следене на информацията в Skype и други подобни. (http://sedmastruna.blogspot.bg/2013/01/skype.html)

По всичко личи, че мазните политици, дърпащи конците на света няма да спрат бруталните си опити да ни направят едно чипирано стадо, което да може да бъде манипулирано по ябсолютно всякакъв начин, стадо, което да няма Никаква свобода, никаква идентичност.

Добрата новина е, че единствено от нас, масата хора, зависи дали ще и позволим да ни сторят това. Защото обикновено негативните случки на които ставаме жертви не са заради това, че някой ни ги е причинил, а защото ние сме позволили да ни бъде сторена дадена гадост!


Коментари