Да си отгледаш окосмяване
Може би си мислите, че всичкото лицево окосмяване, което виждате на улицата е начин за привличане на партньор. Но нещата не са толкова прости.

Какъв е смисълът на брадата, погледнато еволюционно? Деца, жени, както и цялата мъжка тайфа се справят прекрасно, с едно изключение. Но ако се разходите из улиците ще се сблъскате с всякакви размери и форми лицево окосмяване (по-голямо или по-малко) – от  оформена набола брада до лъскави мустаци и хипарски бради.

Когато видим мъже, които държат на външния си вид е лесно да приемем, че те са „хвърлили въдицата” за партньор. Но изследване за брадите и гласовете показва, че най-вероятно брадите  са се развили най-малкото, за да помогнат макар и частично на мъжете да се открояват сред тези, които не носят бради. 

В сравнение с мъжките и женските на много други примати, мъжете и жените са доста различни едни от други, частично заради лицевото окосмяване при мъжете. И когато видим разликата между мъжките и женските обяснението често се свежда до еволюцията, преминавайки през сексуалната селекция – процесът, който благоприятства онези черти, които увеличават възможностите за намиране на партньор.

Но интересното е, че жените сякаш не се интересуват от бради. Докато според някои проучвания жените малко или много харесват бради, то други  изследвания в тази посока твърдят, че те предпочитат гладко избръснатите мъжки лица (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0162309595001301).

Липсата на категорични доказателства означава, че не можем да заключим, че мъжките бради са еволюирали, тъй като жените са били привлечени от тях.

Според изследователи отговорът може да се крие във  втория тип сексуална селекция. За да се репродуцираш не е достаъчно да изглеждаш добре в повечето случаи. Вие трябва да се конкурирате със същия пол за възможността за намиране на партньор.  Смешното е, че срамежливите типове зад бара няма да имат шанса за конкуренция с бунтарите по друг начин. И съществува доказателство, че брадите са се развили, за да помогнат на мъжете  да правят точно това.

Способността на мъжа да си отглежда дълга брада всъщност не е напълно свързано с нивата на тестостерон.  Въпреки това, броят на изследванията предполага, че и жените, и мъжете  възприемат мъжете с бради като по-възрастни, по-силни и по-агресивни от останалите(http://psycnet.apa.org/psycinfo/1989-39917-001). И мъжете, които доминират имат повече възможности за намиране на партньор чрез сплашване на съперниците си да стоят настрана. 

Това е нещо, което крепи истината – в модерните времена и в човешкото развитие. Надмощието може да осигури изумителен пряк път до възможността за намиране на партньор: генетичните доказателства показват, че около  8% от мъжкото население в Азия към днешна дата произхожда от Чингис хан (Genghis Khan) и рода му.


Едно изследване на Nigel Barber (http://link.springer.com/article/10.1023/A:1012515505895) свързва модата в брадите при английските мъже между 1842 и 1971 със съотношението между мъже и жени на пазара за женитби.  Оказало се, че във времена на много свободни мъже, конкуриращи се за няколко жени, брадите и мустаците били по-модерни.

Брадите не са единствените особености, показващи някаква доминация, гласовете също се включват в надпреварата. Хората са склонни да гласуват за лидери с по-ниски гласове, а по време на  конкурентни задачи мъжете снишават тембъра си, ако смятат, че доминират над съперниците си. Както брадата, ниският, плътен тембър също толкова лесно разграничава мъжете и жените.

За да проследят еволюционниото начало на брадите и гласовете bbc тестват дали те са приемани като атрактивни, доминиращи или и двете. 20 мъже и 20 жени били накарани да класират доминантността и атрактивността на шест мъже от видеозапис при четири случая, при които те оставили брадите си да израстат. След това бил използван софтуер за създаването на четири версии на всяко видео, където мъжките гласове били променени да звучат по-високо и по-ниско.

Очаквано, мъжките гласове, звучащи по-плътно били определени за най-атрактивни. Истински ниските или високи тембри не били толкова популярни. За разлика от това мъжките гласове били възприемани като все по-доминиращи, колкото по-ниски били. Брадите не повлияли върху класацията на мъжката атрактивност, но онези, оставили лицевото си окосмяване да избуи, били възприемани като по-доминиращи от другите – в съответсвтие с предишното изследване. 

Напрежението в схемата намиране на партньор и конкуренция с останалите не може да се отнесе с лека ръка  към брадите и гласовете.  Според някои мъже телата им трябва да са по-мускулести, отколкото харесват жените, докато дамите смятат, че трябва да са по-слабички и да са гримирани повече, отколкото биха искали мъжете. Ние не винаги можем да преценим какво другият пол намира за атрактивно, но вероятно това е отчасти, защото инстинктите ни  за съревнование са, както тези  за привличане на партньор.  

Разбира се, болшинството от тези изследвания са проведени на Запад. Използването на грим, нормалното телосложение и дори способността за отглеждане на брада са изключително различни по света, което значи, че можем, да получим различни резултати навсякъде. 

Но смисълът е следният – дали е брада или нещо друго, често срещаме този пример за конкурентни изисквания, водещи до различия в начина, по който изглеждаме. Мислите, че можете да се харесате на всеки, по всяко време? Не можете.
Коментари