Телефонни крясъци
Дразнили ли сте се, когато някой вика по телефона си на публично място? На какво може да се дължи подобно поведение?
Всички ние сме потрепвали поне веднъж от оглушителния шум на пътника, кряскащ по своя мобилен телефон. Но защо ли викането при телефонни разговори е толкова често срещано?

Неотдавна д-р Adam Rutherford и д-р Hannah Fry отговарят на тези въпроси The Curious Cases of Rutherford and Fry.
Едно от питанията е на Daniel Sarano от Ню Джърси, САЩ.

„Никога не съм се интересувал от личния живот на хората”, пише Sarano, „цялата идея изглежда като анатема за старото поколение. Смятам, те трябва да се замислят, че е доста грубо да говориш високо на публично място.”

Изглежда обаче, че мнозина го правят без да осъзнават това, но има ли някаква причина, за това, на която науката може да даде отговор?

Отговорът започва от погледа върху един аспект от телефонния дизайн, който предшества мобилния телефон, наречен „sidetone” – характеристика, посредством която този, който се обажда може да чуе собствения си глас в телефонния говорител, докато говори.
Подобно двойно осигуряване, че ползвателят може да бъде чут не дава повод той да повишава глас. Стационарните телефонни линии имат такива специфични „sidetones”, за да предотвратяват  силното викане в офиси и на открити места. Но как стои въпросът при мобилните телефони? Като акустичен технолог Nick Zakarov отбелязва, че има международни указания, които предлагат препоръчителни нива на децибелите за тези т.нар. „ sidetones’ при мобилните телефони.


Но проблемът с мобилните телефони е това, че са именно мобилни и фиксираната сила на „ sidetone” не винаги е задоволителна при силен страничен шум. 

Освен това съществува и т.нар „Lombard” ефект, който не е за пренебрегване. Това е природната ни склонност да повишаваме глас, когато искаме да се справим с шума около нас. Ние се насочваме и опитваме да се справим с най-силния шум, който чуваме. С този на дрелката, например.

Оттук произтича и феноменът на прекомерното осезаемо говорене по мобилния телефон.

Струва си да се отбележи, че това не е първият път при който начинът по който използваме телефона е променил идеята на добрите маниери. 

Когато телефоните са изобретени те са причинили купища въпроси за вкикторианците. Може ли човек да говори по телефона, когато не е облечен? Било ли е нормално да станеш прав, когато говориш по телефона с жена?

Изглежда, че телефоните са технология, която може винаги да постави нови главоблъсканици.


Коментари