Сингапурска скъпотия
Сингапур отново се окичи с титлата „най-скъп град в света”, съoбщава bbc, но разходите в световен мащаб са били доста променливи, отчитат изследователите.

The Economist Intelligence Unit (EIU) определя Сингапур за най-скъпия град на планетата, следван от Цюрих, Хонг Конг, Женева и Париж.

На шесто място в тази класация попада Лондон, а седми е Ню Йорк, в списък, който взима под внимание „потребителската кошница” в 133 града в света.

На другия полюс, за най-евтини са определени столицата на Замбия Лусака, следвана от индийските полиси Бангалор и Мумбай.

Непостоянство

EIU класифицира скъпотията на градовете, сравнявайки ги с стандарта на живот в Ню Йорк.

И макар че Сингапур е най-скъп, стандарта на живот е с 10% по-нисък от този в Голямата Ябълка, но това е проучване на  EIU от преди една година.

Според изследователите се забелязва значително движение в класациите като градовете се справят с икономическите фактори, влияещи се от позицията на щатския долар и девалвацията на валутата, както и от спада на цените на петрола и геополитическата несигурност.

„Почти 17 години работя по това проучване и не мога да си спомня толкова несигурна година, каквато беше 2015”, споделя  Jon Copestake, редактор на изследването.

„Спадът в цените на стоките за масова употреба създаде дефлационно напрежение в някои страни, докато в други слабостта на валутата, причинена от тези спадове, доведе до спираловидна инфлация.”

Според EIU  в Индия и Пакистан  са 5 от 10-те най-скъпи града в света.

Подробности в следващото видео:Коментари