Скулптури дишат под вода


Край бреговете на западна Африка, испанският остров Lanzarote изскри под лъчите на обедното слънце, докато вълните на Атлантика се блъскат в бреговете му. 

Познат вече със своите полета от лава и с необикновената си геология, атракциите на острова съвсем скоро ще надхвърлят всичко, което можете да намерите на повърността на земята, съобщава bbc.

Неотдавна няколко мистериозни, реалистични статуи бяха довлечени на дъното на океана.

Наречен Museo Atlantico, той е първият подводен музей в Европа и Атлантика, съдържащ 400 скулптури, всички дело на британеца Jason deCaires Taylor, който е познат със създаването на подобни инсталации в Мексико, на Бахамите, а съвсем скоро и на река Темза (http://totallythames.org/events/info/jason-decaires-taylor-rising-tide).

Както предишните творби на Taylor, така и това му начинание предизвиква доста коментари.

Скулптурата „The Raft of Lampedusa” например, е пиеса от художникът от епохата на Романтизма Théodore Géricault. Паралелът между изоставените при корабокрушение, страдащи моряци и настоящата бежанска криза е творба, която не е замислена да отдава почит или помен на множество погубени животи, а като остро напомняне на колективната отговорност на цялото наше глобално общество”, пише на страницата си във Фейсбук Taylor.

The Rubicon” е групова скулптура от 35 човешки фигури, замръзнали в крачка под вълните – центрове на климатични промени, показващи точката, от която няма връщане назад.

Разискваната тема не е нова за Taylor. Изградени от цимент с неутрално pH, неговите скулптури целят да представят връзката между човек и природа, и на едно по-дълбоко ниво – хармонията между живота и изкуството. Те са замислени и създадени като атрактивни морски скулптури, позволявайки растежа на коралите, в случай че завишената нужда от дишане върне живота в безплодните морета.

Музеят отваря официално води за водолази и гмуркачи на 25 февруари.
Снимки: Jason deCaires Taylor


Коментари