Пеша или с хеликоптер - вие избирате
В центъра на La Réunion, малък френски остров в Индийския океан между Мадагаскар и Мавриций, има друг вид остров, който е още по-изолиран, съобщава bbc.

Оформил се преди около 3 милиона години, когато кратерът на главния вулкан се срива, девственият Cirque de Mafate е отделен от останалата част на острова чрез отвесни скали, впечатляващи планини и гъста тропическа гора. Единственият начин да се озовете или да излезете от амфитеатралната долина е пеша, или в краен случай – с хеликоптер. 
 
Заселници пристигат до буйния вулканичен кратер през 18 век. Първата вълна са избягали от господарите си африкански роби. По-късно пристигат неколцина разорени френски фермери, чиито плантации западат след отмяната на робството. Поколения наред тези заселници и техните потомци са били всичко тук, но откъснати от останалия свят.

Днес жителите на Mafate, които са около 800 души, познати като Mafatais, живеят в малки селца, наречени îlets (местна креолска дума, напомняща френската дума за малък остров, îlots). Почти всички жители на острова са потомци на първите заселници тук , а всяко село си има по две или три колоритни къщички с калаени покриви.

В долината, която е голяма около 100 кв. км. няма електрическа или водопреносна мрежа. Лекари, полицаи или горски работници, ако има нужда от такива, идват с хеликоптер или като туристи – пеша.

 

През 2010 Юнеско посочи Mafate, както и другите два достъпни циркуса (глациална форма на релефа, характерна за високите части на планините. Представлява кухина с кресловидна форма, най-често оградена от високи, стръмни скали, образувана в следствие на ерозивното действие на ледник) на La Réunion и всички островни насипи, като Световно културно наследство, който ход неотдавна доведе до наплив от туристи. Досега, всеки съзрял тази загубена Райска градина остава със затаен дъх - гъсти, тучни гори, диви африкански растения, девствени реки и богата местна култура, но това може би невинаги е така.

Също като Галапагоските острови в Тихия океан, и La Réunion е дом на множество ендемични видове – птици, растения и насекоми, които не се срещат никъде другаде по света. Освен това Mafate е едно от малкото останали в света места, където може да се види екосистема, развивала се милиони години относително изолирано.

Долината е дом на малката птичка Réunion stonechat, позната още като Saxicola tectes, на Réunion marsh harrier или Circus maillardi, на мухоловката, наречена Mascarene paradise flycatcher, както и на  Réunion olive white-eye – все птици, намиращи се единствено в тази част на света. Според някои мнения едно от най-впечатляващите растения е високопланинското тропическо дърво tamarind, населяващо равнините под планинския проход, Col des Bœufs, растящо единствено в Mafate.


За щастие, защото това е единственият вариант за болшинството посетители, туризмът е единственият начин за опознаване на дивата изолирана зона, макар, че стотиците километри влачене не са подходящи за несвикнали или за хора, получаващи световъртеж, те никога не трябва да тръгват сами на поход.

Долината е достижима от половин дузина основни места, някои започващи от стръмния планински проход, други – по протежението на реката, водещи до широка мрежа от туристически пътеки, които свързват селцата в нещо като национална пътна система.

Както îlets, които са забележителни и очароващи с различията си едно от друго, така и пътеките никога няма да ви отегчат. Внушаващи страхопочитание гледки бързо се сменят с гъсти тропически гори или със сочни ливади.  Дълбоките до колене реки често се пресичат и криволичещи пътечки се срещат единствено по най-стръмните скатове.
И докато редящите се пред очите гледки са зашеметяващи, хората, живеещи в ръчно украсените къщурки на селцето, със сигурност привличат вниманието към това място. Има една прямота и искреност, идваща от нуждата да разчиташ на общността и никога да не заключваш вратата.
 
Сърцето на растящата търговия на Mafate е La Nouvelle, най-голямото село в долината,  в което има десетки добре поддържани къщи с калаени покриви,  църква, еднокласно училище, диспансер и гробище. Тук, големи жълти табели указват наличието на сандвичи, топли и студени напитки, а музика гърми от някои от малките павилиони от типа 1001 стоки.
 
Mafate е място на което се връщаш във времето, но и точка, от която поглеждаш към бъдещето.Коментари