Ще запазим CV-то ви. Шегувате ли се?
Кандидатствали се за стотици свободни работни места и все още сте до под кривата круша.


Нещата са толкова зле, защото вашите крехки надежди почиват на куп вербовчици, при които е попаднало #CV-то ви, и които отлагат „риболова” за по-късно, съобщава bbc.


Но дали изрази от сорта на „ще запазим данните ви” значат наистина нещо (https://www.quora.com/Does-Well-keep-your-resume-on-file-really-mean-anything)?  


Отговорите можем да открием в сайта Quora.


Съдейки от опита си Christine Choi споделя, че подобни изрази могат да бъдат някакъв знак за търсещите препитание. „Ако шефът на компанията ви е харесал, но все пак е счел, че не сте точният кандидат за позицията, ще ви има предвид за друга позиция, по-подходяща за вас, ако се открие такава възможност.”


Kim Huynh се съгласява, че понякога подобни фрази, излезли от устата на интервюиращия означаващи „това не се е случвало”, понякога могат да носят уклончивия заряд на „ може и да ви се обадим, ако нещо излезе”.Huyhn смята, че обикновено първият заема мястото, когато става дума за преговори с голяма организация. „Те само искат да се разкарате без много суетня, така че се махнете!”


Така или иначе някои малки фирми често обръщат внимание на автобиографията, особено, ако сте разговаряли с Шефа (или с онзи, на когото бихте докладвали директно, ако сте назначен). Те са наясно с ролята, както и с това, какъв човек точно им  трябва, така че те смятат, че уменията ви не са най-подходящите за момента, но те са истински заинтересувани”, пише тя.


Huynh дава безплатно няколко съвета на търсещите работа: „ При подобни случаи увеличете шансовете си, изпращайки кратко благодарствено послание и запитване (до работодателя) дали можете да останете във връзка (можете да го добавите в LinkedIn, или да го последвате в Twitter, че дори да му позвъните, за да попитате за появили се нови възможности).”


Твърде учтиво


Писателката и бивш управител по наемането на служители Amy Newman Smith вярва, че работодателите често използват изрази като споменатите вече, защото те нямат куража и доблестта да ви кажат в очите „Съжалявам, но вие не сте подходящ за тази работа.” Или пък са прекалено учтиви, за да кажат „ Съжалявам, но вие сте си сменяли работата на всеки 6 месеца в последните три години, поради което не искаме да ви интервюираме.”Newman Smith обяснява, че преглеждайки CV-та тя ги оценява по шестобалната система, след което кани на интервю първите трима в тази своеобразна класация. „В бошниството случаи няма съществена разлика между номер 3 и следващите ги 4,5 и 6.”


Понякога нейната фирма е правила списък „ лош избор на наети, незадържали се дълго”, тъй като някои кандидати се представят добре на интервюто, но нямат добра изява на работното си място.


В подобни ситуации вместо да се връщат назад, да публикуват нова обява или пък да изкривяват казаното, фирмите, които наемат служители могат да продължат с явтобиографиите, отпаднали пръ първоначалното набиране на работници, Smith.


Законите обаче са различни във всяка държава. UX разработчикът Slin Lee обяснява, че според щатските антидискриминационни закони компаниите са длъжни да пазат автобиографиите и всякакви документи на кандидати за работа най-малко една година, без значение дали кандидатът е бил нает или не. А при случай на съдебен процес те трябва да пазат наличната документация до неговото приключване.


Училището на отказа
 

В средата бна 90-те години на миналия век Daniel Dettmers завършва университет с диплома за ядрен инженер. нgraduated from university with a degree in nuclear engineering. „Изпртаих 108 автобиографии на 108 ядрени електроцентрали и получих 66 отказа с обещанието „Ще запазим данните ви...”


Това беше едно голямо удобство в последните три години. Dettmers пише, че когато и да се е отваряло място във фирмата, той е бил квалифициран дистанционно, че  CV-то му е било препращано към отговорния служител по наемането, отхвърляно, след което е получавал поредния отказ. „Беше ми отказвана работа, за която дори не бях кандидатствал! На сметката си имах отказни 28 писма.”


На обратната страна той пише „имаше някакъв местен окоп, от който някой изстрелваше откази от упор. И в даден момент аз поех в десятката няколко такива.”
Съотнесена към родните български условия последната история би изглеждала като истинска война, а не просто като някой, стрелящ от упор. Защото у нас са ебедневие (грешката е нарочна!) обяви като тази, която няма нужда от друг коментар освен – приятно търсене на работа в България:
Търговски представител
Ref.No:
2
Описание и
Изисквания:
Вие ще търсите търговските контакти и клиенти , с цел максимално покритие на пазара в региона ;
-Ще анализирате и откривате нови пазарни възможности
-Ще отговаряте за осъществяването на планирания обем продажби
-Изготвяне на месечни отчети за извършени и планирани продажби и доставки;
-Наблюдение и контрол върху добрата експозиция в търговските обекти;
- Ще патувате всеки ден по региона с ваша кола или пеша,колело....докато не покажете че трябва да получите кола
–Преди да кандидатствате помислете дали ще се справите,много е трудно.
Коментари