В скотско очакване
Човешките лукавост, низост, подлост, безскруполност и каквито се сетите още най-мрачни и разрушителни черти са на мигновение от своята Марианска падина. 

И добре, че е зверският студ  и навън (не само в душичките ни!), който сякаш е сковал завинаги стрелките на "Часовника на #страшниясъд", показващи три минути преди полунощ.

За онези, които не са наясно този часовник е символ на наближаването на планетарен катаклизъм. Та въпросните стрелки, които между другото се пръкват на корицата на сп. "Бюлетин на ядрените физици" преди около 70 години, остават за добро или лошо заковани на 23:57, съобщават световните агенции.

"Стрелките отново ще показват 23 часа и 57 минути", изтъква главният редактор на авторитетното издание Рейчъл Бронсън, който споделя, че в началото на 2016 г. учените са решили нито да ги приближават, нито да ги отдалечават от "ядрената полунощ".

Обяснението за този вероятно феномен дава членът на редколегията на списанието, професорът от университета в Аризона Лорънс Краус, пояснявайки, че "решението не е било лесно и са били взети предвид множество фактори, в това число основните предизвикателства и опасности пред международния мир и сигурност".

Сред положителните фактори ядрените физици са отчели постигнатите договорености по иранската ядрена програма и декемврийската конференция за климата в Париж.

Сред отрицателните се мъдрят влошаването на отношенията между САЩ и Русия, ядреното изпитание на КНДР и повишаването на терористическата заплаха.

"Като претеглихме всички плюсове и минуси, решихме да оставим стрелките на часовника на старото им положение", заяви Краус.

За последно стрелките на часовника са преместени през януари 2015, тъй като според ръководителя на проекта Кенет Бенедикт "вероятността от глобална катастрофа била много голяма".

Освен наличието на чудовищни количества ядрени арсенали, той посочва че към Страшния съд ни тика и "неконтролируемото изменение на климата на Земята".

Кенет Бенедикт изрази мнението, че световните лидери не са могли да предприемат нужните действия, за да защитят жителите на планетата от потенциална катастрофа.

Тогава голямата стрелка на "Часовника на апокалипсиса" беше изместена напред с две минути до 23:57.

Този символичен часовник съществува от 1947 г. За този период стрелките му са били измествани 22 пъти.

Най-близко до ядрената катастрофа сме били през 1957 г., когато САЩ и СССР изпитаха водородните си бомби в интервал от девет месеца.
Тогава часовникът показваше 23:58.

Най-отдалечена е била голямата стрелка от "ядрената полунощ" след края на студената война през 1991 г., когато е показвала без 17 минути.
Колко минути реално остават до жалкия (но колко заслужен само!!!) край на една цивилизация, доказала предимно това, че няма потенциал да надрасне себичността и егоизма си?...зависи от нас самите...Коментари