Отрова във виното
В Югоизточна Азия напитки с влечуги предизвикват сериозни нива на писъци, съобщава bbc.
 
Преди около 16 години Eddie Lin опитва за пръв змийско вино, когато негов приятел му продава бутилка, закупена в Хонг Конг – смес от алкохол и сушени билки. Кобрата вътре изглеждала устремена нагоре, готова за атака.

Според Lin – автор на Extreme Cuisine и основател на Deep End Dining – блог за храна, посветен на някои от най-странните ястия в света, вкусът на течността е бил недвусмислен: оризово вино с протеинов финал, като рибено пиле”.  Неговият вариант бил просто алкохол със змия, но напитката често включва билки и подправки, каквито са женшенът и мерджанът, познат повече като годжи бери, за подчертаване или засилване на вкуса.

Традиционната китайска медицина вярва, че змиите имат важни възстановителни и укрепващи приспособления – от повишаваща се мъжественост до лечение на състояния като оплешивяване, болки в гърба и ревматизъм. Поради това е толкова обичайно да попаднете на змийски ястия из цяла Азия, каквато е да речем змийската супа:  Кантонски (област в южен Китай) деликатес от пикантен бульон, пиле, морски охлюви, гъби, свинско месо,  джинджифил,  и, разбира се, змийско месо.

Това е причината някой да вземе да употребява напитка с влечуго:  премахване на главата на влечугото и напълване на малка чашка със шуртяща кръв или смесване на змийските телесни течности, каквито са кръвта и жлъчката, с алкохол. 


Най-честата подготовка обаче е да се изцеди цялата отрова на змията, докато е още жива, а понякога от застрашени видове, в буркан от оризово вино или друг алкохол. Тя се оставя да кисне вътре няколко месеца, докато етанолът абсорбира „есенцията”  от змията и разгради отровата.

Това т.нар. „змийско вино” може да бъде намерено из Югоизточна Азия. То често е продавано по туристически крайпътни сергии и търговски центрове, обикновено като  шоу, привличащо вниманието към витрини зад които се виждат кобри и всякакви пълзящи гадини. „Никога обаче няма да видите подобно вино на китайски банкет”, споделя Lin. „Все едно да донесете туба с бира на сватбен прием.”

Но едва ли е толкова популярно, както този списък с деликатеси, туристи да подкрепят една толкова съмнителна традиция.

„Макар че (змийско вино) традицията съществува от векове в Азия, предполага се, че търговията процъфтява с шеметни темпове, откакто Югоизточна Азия отвори вратите си към Запада, според доклад на университета в Сидни, Австралия от 2010-а.


През август, тази година, в Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=fkhxes5qYW8), бе разпространен клип на жива змия, набутана в голяма бутилка с алкохол буркан, докато се прави змийско вино,  шокирал зрителите, станали свидетели на последните мигове на влечугото.

В най-известната змийска долина на Тайпе (позната официално като Huaxi Street Tourist Night Market), търговци са разрязвали корема на змия и са пълнили с кръвта й чаша оризово вино или алкохол от зърнени култури пред очите на клиентите.  Туристите, станали свидетели на това живо дране на змията като една жестока реликва от една отминала епоха, са се разбягвали. 

И макар много рядко, изглежда, някои змии могат да оцелеят в бултилката месеци наред , вероятно според способността им да изпадат в състояние на зимен сън. През 2013-а страховит репортаж (http://www.ibtimes.com/wine-snake-bites-woman-after-spending-3-months-bottle-1404948) показва жена от китайската провинция Heilongjiang, чиято ръка е нахапана от змия, следд като влечугото е изскочило от бутилката с вино, в която е била затворена с месеци. Жената подготвяла лекарство за себе си, според слуховете, от пепелянка, тъй като според неин приятел това щяло да й помогне срещу болките в ставите. Може би кармата на бутилираната змия?

И ако всичко това не ви притеснява, запомнете: макар бутилката да изглежда много добре на вашата лавица, всичката сила, която си мислите, че ще приемете от питиета, в които има змийска отрова, вероятно е поредният пример, в който говори алкохолът.


Коментари