Ялово ухапване
Убеден съм, че всеки един от нас е попадал под безмилостното жило на комарите, да не говорим за апокалиптично, сатанинско, безпощадно избръмчаване по време на най-сладкия ни сън. А какво да кажем за болестите, които могат да ни лепнат тези гадини? По всичко личи обаче, че е дошъл краят на цялата тази гадост. Или почти... 


Британски учени, цитирани от BBC, съобщават, че са достигнали до повратен момент в борбата с маларията, създавайки генетично модифициран комар, при това ялов!


Целта е да бъдат напълно заличени жилещите, които разпространяват малария, посредством ухапването си.


Две копия на гена мутант правят женския комар, носител на маларията, напълно безплоден.


Но едно копие  е достатъчно майката или бащата да го предадат на потомството си.


Това би могло да разпространи завинаги безплодния ген сред потомството до намаляване на видовете или до пълното им измиране.

Все пак лондонският научен екип смята, че са нужни още множество експерименти, които могат да отнемат и десетилетие преди комарите мутанти да бъдат пуснати в естествена среда.

Измамна природа


Комарите мутанти все пак могат да пренасят и предават маларията чрез ухапване. 


Но генетичните им промени означават, че те биха могли да се размножават и да се заместват с други маларийни комари.


Всяко поколение с едно копие на гена би могло да предава отличителните белези на бъдещите поколения, докато всяко женско поколение, което унаследява двете копия гени стане негодно да се възпроизвежда.


По този начин гостоприемникът на маларийния паразит може в крайна сметка да изчезне.


Научният тим, експериментирал с Anopheles gambiaeвид комар, широко разпространен в суб-Сахарска Африка, където има множество смъртни случаи, вследствие на маларията – комарите мутанти са били държани заедно с диви видове, така че те са могли да се чифтосват.


Генът на стерилността е бил разпространен в над 90% от поколенията на двойките комари в границите на цели пет поколения, благодарение на технологията, наречена „управление на гените”.


Обикновено едно копие на рецесивен ген има 50% шанс да бъде предаден от родителите на потомството.Управлението на гените, това е една машина за генетично орязване и поставяне, която може да манипулира генетичния код, преминаващ от родителя към поколението, и която може да увеличи това наследствено ниво.

Заличаване


Някои експерти се опасяват, че заличаването на комарите може да разклати сериозно природния баланс. Но проф. Tony Nolan казва, че този метод едва ли ще „разклати” сериозно популацията на комарите – ефект може да се очаква само сред предаващите малария двукрили.


„По света има почти 3400 различни вида комари,  и докато Anopheles gambiae е важен преносител на маларията, той е само един от около 800-те вида комари в Африка, така че заличаването му в подобни зони не би трябвало да има голямо влияние върху местната еко система”.


Според проф. David Conway разковничето към успеха се крие  във факта, че споменатият механизъм, наречен „управление на гените” може да ускори тези изменения, използвайки трик, който не се среща в природата.


Но той добавя, че е нужна още доста работа, за да се установи дали комарите развиват резистентност към споменатите генетични модификации.


А докато тези опити станат факт (или не) защитата срещу досадните ухапвания от комари си остава добрият, изпитан, стар спрей против гадните двукрили.


Коментари