Облачности от Mozilla
Един наистина странен, може би по-скоро нестандартен, фестивал предстои в английската столица Лондон. Там между 6-ти и 8-ми ноември ще се случи mozilla festival.

Това ще бъдат три дни, през които ще се изгражда една истинска глобална мрежа заедно.

Елате със своята идея и я завещайте на общността, приканват организаторите на събитието.

И понеже мнозина си задаваме въпроса, какво можем да очакваме от това събитие, какво животно е това mozilla festival, отговорът се опитва да даде изпълнителният директор на Mozilla Mark Surman:

„Приятели, 

MozFest е годишно празненство на най-ценния световен публичен ресурс: отворената Мрежа. Участниците са най-различни –инженери, артисти и учители. Но всеки от тях споделя едно общо вярване: Мрежата може да подобри живота ни. Тя отключва възможности, подтиква творчеството, учи на ценни умения и свързва далечни хора и идеи. MozFest се опитва да подобри световната Мрежа с нови идеи и творения. Освен това проявата споделя отворената философия. До 2025-та пет милиарда потребители ще бъдат online, като мнозина от тях, благодарение на своите смартфони. И е много важно тези нови потребители да открият една Мрежа, която подобрява живота на всеки един.

Има опасности и предизвикателства. Някои компании и правителства се опитват да налагат контрол  и да се борят за Мрежата, отдалечавайки я от общественоста. Налице е и липсата на образование около уеб грамотността, способността за значими взаимодействия и създаване онлайн. Когато потребителите не са съвсем наясно как действа Мрежата те не могат да впрегнат своя потенциал.

Ние можем да променим това. На събитието MozFest, ние се обединяваме около творчеството, взаимното обучение и игрите на ума. Заедно ние създаваме пътища към  уеб грамотността, да бъдем свободни бойци, които застават зад Мрежата, както и да сме сигурни, че следващият милиард потребители, които ще се включат, ще намерят една напълно отворена платформа.

Ние търсим лидери и ментори, които да се присъединят към нас в Лондон тази година, индивидуалности, нетърпеливи да дават възможност на другите и, които да  могат да въздействат реално онлайн. Ако сте влюбени в грамотността, неприкосновеността и включването в Мрежата, надяваме се да ви видим в Лондон”, завършва  Mark Surman.

Още подробности за събитието тук:  https://2015.mozillafestival.org/expect


Коментари