Поглед към подземното изкуство

В края на 70-те години на миналия век и началото на 80-те фотографите Martha Cooper и Henry Chalfant документират появата на графити изкуството в метро  мрежата на Ню Йорк.

В началото те работят поединично, но след като се срещат събират своите творби и през 1984-а публикуват книга, наречена Subway Art, която е трябвало да определи ерата и дa потвърди, че този жанр е съществувал, след което да се прероди като част от глобалното арт движение десетилетия по-късно.

До края на 80-те години на миналия век графити културата е принудена да се адаптира, като дотогава властите, отговарящи за транспорта на Голямата ябълка са били назначили тежки процедури за получаване на достъп до влаковите депа. 


Нови модели с покритие, устойчиво на боя и бързо почистване на всеки графит, което значело кратък живот на графитите на артистите и тръпката от това да видиш творбите на колела се загубила.

В годините след това мнозина от артистите са били добре платени, както в САЩ, така и в Европа, други пък прекарвали времето си в затвора, трети станали полицал, а други починали (http://www.bbc.com/news/magazine-28638691).

Понястоящем, изкуството само по себе си е елемент от основния поток, което вече не е запазена марка на градските стени, но една обичайна част от дизайнерския аресенал.

За Cooper, графитите са важен момент от нейното пребиваване в Ню Йорк, тя е горда със създадените от нея снимки, за разлика от появяващите се по вестници и списания.

Тя често прекарвала часове в очакване и съзерцание на момента, в който подходящата светлина се комбинира с някое страхотно прозведение на изкуството, преминавайки през някоя интересна част на града.

Chalfant гледа на графитите под различен ъгъл, фокусирайки се върху творбата, често правейки серия от припокриващи се снимки, след което ги монтирал в студиото си. Той си спомня: „ Бях по-заинтересуван от това да снимам красота, мимолетни творби, отколкото създаването на красива снимка като форограф.”

Вижте снимките на  Cooper и Chalfant тук:Коментари