По-малко работа – повече щастие
В света в който живеем, да, в този същият на модерното робство, мнозина от нас мечтаят за по-къс работен ден, нали?! Според една публикация в The Guardian, вече е правен експеримент с 6-часов работен ден. И намаляването на часовете на безсмислен труд изглежда ще се оказва добро за компаниите.

В шведския старчески дом Svartedalens е бил изпробван  по-краткия работен ден, без да бъдат намалявани заплатите. Предварителното условие, е, че хората навсякъде работят повече часове, но това не гарантира задоволеността на клиентите или пък тази на продуктивните служители. 

След половин година на 6-часов работен ден, медицинските сестри в дома били значително по-малко стресирани и доста по-енергични. Този експеримент довел до повишаване качеството на тяхната работа.  И докато изследователите не бързат със заключенията за ползите от това, все пак има наличие на подобряване на продуктивността и намаляване текучеството на персонала. Имало обаче едно финансово затруднение. 14 нови служители трябвало да бъдат наети, за да покриват допълнителните  смени.

Други компании като обслужващия център на Toyota в Gothenburg, или интернет разработчикът Filimundus режат часове, без да се замислят. Персонала на тези компании споделя, че се чувства доста по-добре и, че това бил прекрасен баланс между работата и семейните задължения. Промяната довела и до повишаване на ефективността и продуктивността, което според компаниите води до по-лесно назначаване на висококвалифициран персонал. Според Martin Banck, управителен директор на обслужващия център на Toyota, тези благинки за служителите , т.е. преминаването на по-къс работен ден, са довели до увеличаване на печалбите с 25%.

Но тук, по-будните ще се запитат – не води ли намаленият работен ден до увеличаване обема на работата и в крайна сметка до повече стрес? Изследователи от Южна Корея са открили, че намаляването на работната седмица от 44 на 40 часа с един почивен ден води единствено до повишаване на натовареността вместо да причинява щастие. 

Ключът към успеха в начинанието по-къс работен ден се крие в разбирането, че промяната в работните часове може да не е най-доброто за всеки един или за всяка компания – такива възможности трябва да бъдат променяни, за да се посрещнат специфичните нужди на дадено работно място, според Cali WilliamsYost от New Jersey, стратег по работните места.
 
Разбира се, вие едва ли бихте могли да убедите шефа си, че по-краткият работен ден е по-добър за всички. Но тук можете да научите за пет души, които са измислите интересни начини за да спечелят времето на своя страна: http://www.bbc.com/capital/story/20140710-your-guide-to-working-less
Коментари