Пет ексцентрични „урока” в Индийските учебници
Индия, която има ниво на грамотност доста под средното в глобален мащаб (http://www.nytimes.com/1998/12/09/world/unicef-study-predicts-16-world-illiteracy-rate-will-increase.html), полага неимоверни усилия в сферата на образованието, съобщава bbc.
 

През 2012 г. страната приема акт на правото на образование, което гарантира безплатно и задължително образование за всички деца до 14-годишна възраст.


Така или иначе някои факти, открити в учебници из страната дават повод за спекулации за това какво точно се разбира под „образование” в Индия.


Очевидни грешки, откровени лъжи и разкрасяване в учебниците са често включвани в местните медии.  Една тенденция, която е още по-тревожна, поради факта, че системата на образование в страната насърчава зубренето за сметка на аналитичното мислене.


BBC ни предлага пет от най-скандалните изречения в заглавия от индийските учебници в последно време:Един учител от централния индиски щат Chhatisgarh неотдавна се е оплакал от учебник за 15-годишни, в който се казва, че нивата на безработица са се повишили заради факта, че в този сектор са започнали работа доста жени.


Директорът на държавния съвет по образованието заявява пред местен вестник: „Това е тема, която трябва да се обсъди. Тук се сблъскваме с мнение на писател, базирано на неговия опит. Сега е работа на учителите да обяснят нещата на учениците, за да могат те да съставят свое собствено мнение дали са съгласни с това или не.”


Национален учебник за 11-годишни създаде бъркотия през 2012-та, когато бе разкрито , че той насърчава към яденето на месо „лесни лъжи, забравени обещания, нечестни и лоши думи, кражба, бой, които водят до насилие  и сексуални престъпления.”По-късно директорът на Централния борд на средното образование заявява пред новинарски канал, че учебните тетрадки използвани в страната не са подложение на контрол за съдържанието.


През 2006-та пък в учебници за 14-годишни в северния щат  Rajasthan сравнявали домакините с магарета.


„Магарето е като домакинята. Трепе се по цял ден, точно като нея, а на него дори му се дава храна и вода. Всъщност магарето е една идея по-добре от домакинмята, която може понякога да се оплаче и да иде до дома на родителите си, но вие никога няма да хванете магарето в нелоялност към господаря си”, е цитатът от споменатия учебник.Единствения коментар на властите по случая е, че това е едно сравнение в сферата на „добрия хумор”.


В това, което може да бъде описано като пълно изкривяване на историята, един учебник по социална наука смята, че 500 000 студенти в западния индийски щат   Gujarat са научени, че Япония е предприела ядрено нападение над американците по време на Втората световна война.


Властите заявяват, че учебниците грешат дори и за датата на убийството на техния лидер Mahatma Gandhi, и че това трябва да бъде коригирано. Както и да е, властите казват и, че учебниците, които се използват в момента не трябва да бъдат преиздавани.Не се учудвайте особено, ако ученици от западния щат Maharashtra ви кажат, че „Мръсният канал” е най-важната водна артерия  в света. Това е поради начина на спелуването на Суецкия канал в учебниците в щата.


Книгата, предназаначена за 15-годишни, която също изписва "Gandhi" като  "Gandi", е изпълнена с множество напълно погрешни исторически данни. От сайта NDTV, който информира за грешките в учебниците, казват, че не са успяли да се свържат с властите за коментар по тези случаи.


Коментари