Зелен - завинаги!
Aspen, Колорадо е познат със своите луксозни ски писти, но по-малко известен е фактът, че той вече е третият американски град, който премина на 100% възобновяема енергия!, съобщава HuffPost.

Градът се присъединява към редицата на Greensburg, Kansas и Burlington, Върмонт, които преминаха на изцяло възобновяема енергия, съответно през 2013-та и 2014-та.

Още през август Aspen успя да покрие 75% от всички свои енергийни нужди с възобновяема енергия, подписвайки договор с общинското енергийно дружество в Небраска – доставчик на електроенергия на едро. Това позволи вятърната енергия да измести тази от въглищата, споделя бившият координатор на проекта Will Dolan.

Останалите източници на енергия на Aspen са също вътрешни: градът получава вятърна енергия от Небраска и Южна Дакота, както и водна енергия от самия Колорадо.

Макар че населението наАспен е под 7000 души, неговите услилия по посока на зелената енергия  вече имат над 10-годишна история. През 2005-та там се създава Canary Initiative, която отъждествява планински общности като Aspen като „канарчета на на въглищната мина” заради това, че те са засегнати от климатичните промени много преди други места.

Рамката на града е осъществена като част от по-голямата общоградска цел да се намалят парниковите емисии с 30% спрямо нивата от 2004-та до 2020-та година и с 80% до 2050-та (http://www.go100percent.org/cms/index.php?id=18&id=77&tx_ttnews[tt_news]=337&tx_locator_pi1[startLat]=27.20481815&tx_locator_pi1[startLon]=-96.9421388&cHash=818cf5068d53772c5739e27d562ee727).

Тази промяна е била улеснена от рязкия спад в цените на възобновяемите енергийни източници в последните няколко години, включително тези за слънчева, геотермална и вятърна енергия. Останалите три града, преминали успешно към възобновяема енергия, са пример за останалите американски градове, които  желаят да ги последват.

Например, кметът на Greensburg измислил „генерален план за устойчивост” за преминаването на града към изцяло възобновяема енергия, след опостушителното торнадо през 2007-ма. Тази цел е постигната само за шест години, благодарение на осъществаването паралелни инфраструктурни проекти като Greensburg Wind Farm.

Greensburg е дори по-малък от Aspen, с едва 850 жители, които  вероятно са помогнали това да се случи толкова бързо. Но Burlington, третият град преминал изцяло на енергия от възобновяеми изтоници, всъщност е най-големият град във Върмонт, с население от над 42 000.

Burlington е част от  движение във Върмонт, имащо за цел достигането на покриване на енергийните нужди на 90% до 2050-та, според  the Boston Globe. Както и в Aspen, комуналните служители в забележително либералния  Burlington, планират преминаване на 100% възобновяема енергия от десетилетия.

Ако последните правителствени инвестиии са някаква индикация, ще бъде още по-лесно за американските градове да станат зелени. Както HuffPost съобщи този месец, САЩ просто направи най-голямата по рода си инвестиция в слънчевата енергия в Аризона. И поради регулациите на администрацията на Обама, изкопаемите горива поскъпват от ден на ден.
 
Както казва David Hornbacher Aspen показва как една малка развиваща се общност може да работи съвместно, и да бъде бъде пример и път и за мнозина други. Надяваме се, че ще бъдем вдъхновение и за други градове в постигането на подобна висока цел”, завършва той.

Няма съмнение, че нормалното съществуване на човека, като брънка от веригата на природата, преминава през това да приеме, че именно тя, природата му е дала всичко от което се нуждае. И да открие начина (както мнозина вече са направили) да използва даденото му.  С особена сила тази поростичка истина важи за мазните, лицемерни политици, които стоят в основата на страданието на милиарди по света, лишавайки ги по различни начини и с различни способи от най-елементарните нужди за едно физическо съществуване – нуждата от храна, вода, подслон и достъпна енергия.


Коментари