Най-отровните растения на планетата

През 2014-та година един градинар във Великобритяния умира загадъчно от полиорганна недостатъчност, съобщава bbc.

Причината за смъртта му си остава неясна, но едно следствено доказателство сочи, че е бил убит от известно цъфтящо растение от семейството на лютичетата.

Цветовете на растението, наречено Aconitum, имат формата на монашеска качулка. Но то е  познато и с други зловещи имена – Дяволска каска, вълча напаст и Кралицата на отровите.  

Отровата просто кара сърцето да спре, което е причина за смъртта.
Това е повече от намек за лошата му репутация.  Aconitum е сред най-смъртоносните растения на планетата.Най-отровните му части са корените, но и листата му могат да ви тръшнат. И двете съдържат невротоксин, който може да бъде абсорбиран през кожата. Ранните симптоми на отравяне са изтръпване и вкочаненост в точките на контакт или пък повръщане и диария, ако са изядени.

Встрани от причининяването на тежки стомашно-чревни смущения, отровата забавя сърдечния ритъм, което може да причини смърт.   
Но не всички случаи са толкова нещастни. Според експерта John Robertson, нашият невероятен механизъм за повръщане може да предпази хората, и след това те да разказват историите си.

„Разговарял съм с хора, които са го поглъщали и все пак са оцеляли”, споделя Robertson. „Бяха двойка, която си беше засадила градината с подправки и изглеждаше наистина хубава, но когато съпругата събирала листата за салата, тя откъснала и няколко листа от „монашеската качулка”.  В следващите 24 часа на тях им се стъжнило, но все пак оцелели.

Според популярната теория токсините са се появили в растението като защитен механизъм. При някои видове, това са химични съединения, които растението произвежда, за да се бори с вредните насекоми и други микроорганизми, които могат да причинят щети дори на големи животни.

Това може да бъде преувеличено от феномена, познат като фототоксичност, при който химикалите на растението, докосвайки човешката кожа реагират със слънчевата светлина,което в крайна сметка предизвиква дълготрайни изгаряния.Heracleum mantegazzianum е с най-лошата репутация в тази посока, но пък „приятелски” растения като моркова, целината и лимона например, могат при грешни условия да причинят мехури по кожата.

Един от най-лошите недосегаеми видове, независимо от времето, печели съмнителната чест да бъде най-опасното дърво в света. Hippomane mancinella расте в северната част на Южна Америка, близо до  Флорида, както и в целия карибски басейн. В някои от областите на разпространението му, то е отбелязано с червен кръст.


Млечният сок на това дърво съдържа мощен дразнещ протеин. Само едно леко перване може да ви причини ужасни попарвания на кожата. Скриването под него при тропически дъжд може да бъде твърде пагубно, защото дори разреденият млечен сок е в състояние да причини жестоки обриви.

Изгарянето на тези дървета също е лоша идея. Димът от изгореното може да причини временна слепота, както и дихателни проблеми.
И докато тези ефекти са неприятни, то контактът с кожата на тези тропични дървета може да ви убие. Истинската смъртна заплаха се крие в изяждането на малките му кръгли плодове. Общото му наименование на испански се превежда като малката смъртоносна ябълка.


Поглъщането на плода може да бъде фатално, когато е придружено с повръщане и диария, които дехидратират тялото до неузнаваемост.
Когато става въпрос за растения, които не трябва да попадат в устата, едно се издига над останалите, и то може да се намира точно на вашата граница. Ricinus communis е храст, който е прехвалван, заради това, че внася цвят в градините, с лилавите и зелените си палмовидни листа и с характерните капсули на семената му. 

Обикновено причинява повръщане, диария и припадъци около седмица преди се достигне до смърт, поради органна недостатъчност.
Рициновото масло, познато на всеки, който се е опитвал да изчисти червата си по бързата процедура, се произвежда от семената на растението. Но нервните читатели може и са забелязали притеснителна дума в основата на латинското наименование на растението – рицин. Това е печалбата на пречиствателната сила на рициновото масло – най-отровното в света.

След извличането на слабителното масло остават пъстри кафяви семена, които съдържат мощен коктейл от токсини. Рицинът убива чрез намеса в клетъчния метаболизъм – основният химичен процес, необходим за живота. 

Легендата за отровата е засилена от поп културата, и специално през романа на Агата Кристи The House of Lurking Death до модерния тв-сериал Breaking Bad. И докато измислените портрети са очевидно драматизирани, все пак нещата са си гаднички.

И така, как могат подобни растения да виреят в декоративните градини?

„Има разлика между отровно и  вредно. Лесно можете да кажете кое  е най-отровното растение, търсейки токсините в него, както и какво могат да причинят те”, казва John Robertson.


Външната обвивка на бобровите  бобчета е толкова здрава, че яко я погълнете може да премине през чревния ви тракт без особени последствия. Трябва да сдъвчете и преглътнете 5 от тях –това е леталната доза за възрастни, а за децата вероятно едно е достатъчно.
Рицинът е най- мощен, когато пречистената му форма е инцектирана, както при Българското десиденстско убийство през 1978-ма (http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/2636459.stm).  

Свързаната с всичко това отрова abrin е намерена с повече от един предупредителен знак. Семената на Abrus precatorius са атрактивни, ярки и овални, често в червено с черни петна. В тропичните райни, в които вирее е използван за направата на колиета и гривни. Дори някои от тях могат да се намерят в магазини във Великобритания.

Abrin-ът е подобен на рицина, но много по-мощен в чиста форма.За щастие зърната имат твърда външна обвивка, което предпазва токсините дас не попаднат в тялото. 

Хубавата новина е, че случаите на смърт, причинена от отрова на растения, са рядки, особено в ерата на модерната медицина, благодарение на навременните диагнози и добрата поддържаща грижа. И много растителни отрови трябва да бъдат пречистени, за да предизвикат летален изход. 

Така че растенията може и да не ви достигнат , но познавайки градината си, можете да спасите живота си.


Коментари