Губим вечерното небе


Губим вечерното небе.

Но за щастие, за разлика от много други природни ресурси, тъмнината е възобновяема.

В едно скорошно проучване се казва, че посетителите на Maine's Acadia National Park в САЩ оценяват нощното небе. Около 90% от запитаните са се съгласили, че „наблюдението на нощното небе е важно за тях”, и че "The National Park Service” трябва да работи в посока зашита на възможността посетителите да виждат нощното небе, съобщава TreeHugger.

Разбира се. Единствената изнеада тук е, че процентът не е 100. Но отвъд очевидното – че хората харесват да наблюдават нощното, осеяно със звезди небе, се крие нещо друго – изследователите са открили изненадващи неща.

Според изследване, оглавено от Robert Manning от университета във Върмонт, 99% от световното небе са жертва на светлинно замърсяване. И жалкото е, че две-трети от американците не могат да виждат Млечния път от домовете си. Живеещите в големите градски зони са щастливи ако видят дори бледи звезди веднъж в нощта на измитите небеса.

Лудост би било да се мисли, че нощното небе е под заплаха само в Националния парк. Повечето светлина, която затруднява видимостта на нощното небе над Националния парк е от напредъка, развитието на човечеството, отбелязва изследването. Светлината от големите и малки градове може да пътува до парковете, бледа и неясна, и да се вижда наоколо 250 мили.

„Това е типична история”, споделя Manning. „Започваме да оценяваме нещата, когато изчеват. За щастие, отбелязва той, има неща, които можем да направим , за да върнем тъмнината в парковете.
Изследването създава база данни в помощ на Acadia, развити стратегии, във връзка с проблема. Тези планове могат да бъдат използвани и от други паркове.

Вътре в парка ви се иска на ограничите свелитната до минимум, а вън – целта е да се ограничи границата на светлината”, казва той.  Това е огромно предизвикателство, но е възможно, добавя Manning.

Според него посетителите на парка биха могли да използват малко светлина като от фенерче, например. Откакто астрономическия туризъм е сериозен пазарен сегмент, има надежда, че близките градчета и по-големи населени места ще разпознаят финансовите изгоди от решаването на този проблем.

Едно от действията, които могат да имат огромно въздействие  е старите източници на светлина да я разпръсват хоризонтално, вместо насочено. Чрез преминаване към LED и други насочващи източници на светлина парковете и развитието на прилежащите територии могат да помогнат за намаляване на свелтлинното замърсяване, се казва в изследването.

Паркът Acadia е  имал успехи във възстановяването на тъмнината над прилежащото му небе, работейки с съседите си, градът Bar Harbor за осъществяването на правилник за светлината. Друг успешен пример  е Chaco Culture National Historical Park , намиращ се в New Mexico, който си сътрудничи със заинтересовани страни, се казва в изследването,  за успешното насърчаване на държавното законодателство в посока преминаване на New Mexico Night Sky Protection Act.

И докато ценноста на това да се виждат звездите бъде разбрана и се работи в тази посока повече, все пак има още места, на които можете да се насладите на небето...и да да видите звездите (http://www.treehugger.com/natural-sciences/19-dark-sky-parks-where-heavens-steal-show.html).


Коментари