Долен приема Transfiguration Festival

От днес, 6-ти, до 9-ти август в родопското село Долен /община Сатовча/ се открива първият Transfiguration Festival, съобщава Радио Пловдив.


Идеята на гайдаря на група Исихия Веселин Митев допада на мнозина, които създават тази фестивална многожанрова  фиеста  - от гайда  през алтернативен рок до постдигитално изкуство, от  уръкшопове по роботика  до  ковано желязо. 

Специално за фестивала в село Долен, което е архитектурен резерват, е построен Амфитеатър и още една сцена.  Всичко това, по проект на арх. Николай Маринов, е от естествени материали - камък, дърво, глина и плат, а в уникалния футуристичен дизайн и конструктивни елементи се долавят по нещо от прочутите архитектурни скици на Леонардо да Винчи.  На този амфитеатър,   тази вечер ще бъде открит  фестивала с изпълнения на  етно групата Исихия, която се събира за първи път от 10г. , както и с участието на  Теодосий Спасов  с електро-етно машината Бalkansky /Балкански /.  


Между гостите в четирите фестивални дни, е  известната  турска група Baba Zula, групи и диджеи от България и Гърция, алтърнатив рок изпълнителите от Smallman, магическите Irfan и етно проекта "Кайно Йесно Слонце".   Ще бъде открита и изложба в памет на художника  Кольо Карамфилов. Предстои и премиера на документалния филм "Това е България" (full HDD формат). 

Филмът ще покаже едни от най-красивите, непознати, мистични и загадъчни местта в България, снимани в продължение на 3 години по суша, въздух и вода. 


Около хиляда души публика, включително от други държави,  са зявили желанието си да гледат фестивала в Долен. За тях са  определени места за хранене, щандове с алкохолни и безалкохолни напитки, детски кът. Местните жители  също отварят къщите си – за ателиета и гости.  Предвидено е и пространство за палатки, като къмпинг зоната и паркингите през четирите дни ще бъдат безплатни за притежателите на фестивални  билети, а за екологичността на събитието, ще се грижат специални екипи от доброволци.Коментари