Тайната на Bolt


Usain Bolt показа своя чудовищен, доминиращ спринт на световното първенство в Пекин тази седмица, побеждавайки на 100 и 200 метра. Но каква е тайната му?  Да движиш кратката си по-бързо от своите съперници?


Още от олимпийските игри в Пекин през 2008-ма Bolt побеждаваше, мачкайки във всяко едно бягане, в което се появеше, с изключение на едно, когато бе дисквалифициран, заради фалстарт.


Когато не атлети искат да се бягат бързо, те движат краката си колкото бързо могат, така, че можете да приемете, че Bolt е постигнал тези умопомрачителни рекорди, движейки краката си по-бързо от всеки друг. Но тази идея не звучи съвсем естествено, не издържа проверката на времето, и се сгромолясва.


„Великите спринтьори не размахват краката си по-бързо от който и да е друг, тичащ за тонус”, споделя д-р Sam от университета Loughborough.

Разликата е там, че топ спринтьорите правят по-дълги и по-мощни крачки.


Изследванията в тази посока сочат, че непрофесионалните бегачи правят между 50 и 55 стъпки за 100 метра, докато при един елитен спринтьор те са едва около 45.


„Елитните спортисти генерират много повече енергия, благодарение на факта, че те естествено имат по-бързо съкращаване на мускулите Следователно тези бегачи прекарват по-малко време на земята, което в крайна сметка ги прави по-бързи”, добавя Алън.


Друго проучване, начело на което застава Peter Weyand открива, че при върхова скорост на движение един топ спринтьор, контактът му със земята е само 0.08 секунди в началото на всеки разкрач, в сравнение с 0.12 секунди при аматьорите (http://www.thepostgame.com/features/201107/usain-bolt-case-study-science-sprinting).

Според Sam Allen на-бързите спринтьори прекарват около 60% от времето си във въздуха, без да имат досег със земята, докато при непрофесионалистите това време е около 50%.


Но дори и сред най-добрите спринтьори Bolt се отличава ярко, и това донякъде е заради височината му.


Bolt е генетична откачалка, защото той е висок 1.96м., което значи, че той не би трябвало да е способен на подобна скорост, заради дължината на краката си”, казва бившият британски спринтьор  Craig Pickering.


„В началото на състезанието ти се иска да направиш няколко кратки крачки, за да развиеш скорост, но понеже той е толкова висок, няма как да го направи. Но тогава, когато той достигне максимална скорост, вече има огромен аванс пред останалите, защото е направил повече крачки”.


Обикновено Bolt покрива разстоянието от 100м. с около 41 крачки – с три или четири по-малко от съперниците си.


„Дължината на крачките е на-голямото препятствие между един добър спринтьор, който може да избяга 100 метра под 10 секунди, и онези бегачи, които не могат”, споделя още Pickering.


Въпреки всичко добрата подготовка може да помогне на всеки начинаещ спринтьор да бъде по-бърз, според Sam Allen, който добавя, че най-добрите спринтьори винаги ще извличат полза от природните си заложби.


Всичко зависи от това, какво ни е позволила природата да правим с краката си, когато те докоснат земята.

Коментари