Калното чудо на съзиданието
Понякога ми става истински мило, изпитвам почти емпатия към американската нация. Толкова са странни, дори смешни в незнанието си, в учуването си от света, породено от кратката история на появата им. Защото една кирпичена къща в малка България не може по никакъв начин да бъде изненада за нашенеца, или пък замазката на тази къща със слама и кал. 


Но разберете сами за какво говоря. 


Всеки, който прекарва голяма част от времето си в посещението на места с различни култури, може да попадане на такива, в които къщите са направени от кирпич и бали слама, съобщава Treehugger


От зашеметяващите дървени къщички на Бен до изложената на опасност „хобит къща” в Уелс техниката, с която са построени тези сгради изглежда изключително красива.Но човек може да се запита дали натуралното строителство винаги остава ограничено в странната „хипи” ниша от гледна точка на конвенционалното строителство. Има знаци, така или иначе, че нещата се променят.


От свръх ефикасните (и изглеждащи обикновено) сглобяеми сгради с изолация от бали слама, до едни от най- големите сгради в  Европа, пресечната точка сега може да се окаже естествените техники на строителство и някои елементи на модерното такова.Очевидно сега е най-доброто време за преосмисляне на нещата. Това видео разкрива някои от техниките на т.нар. „естествено строителство”. 


Успоредно с обяснението на разликите между утъпканата земя, буците, балите слама и дървените ракми, видеото показва и защо тези техники са толкова важни - защото са използвани и усъвършенствани в продължение на над 1000 години и от разстоянието на тези години ние знаем много за техните предимства и недостатъци. Това обаче в никакъв случай не значи, че те не могат да се комбинират с модерния технологичен напредък в тази сфера. Напротив – би било престъпление, ако ги загърбим тотално, заради някакви си нови модели на интензивно строителство, които доминират в развития свят едва в последното столетие.


Изглежда не само у нас (виж: http://sedmastruna.blogspot.com/2013/02/blog-post_8934.html ), но и в световен мащаб човека се връща към изконното, към най-ценното, към основополагащото – земята. И действително, изглежда, че пътят по който ще се развива строителството оттук-насетне трябва да съчетава мъдростта и опита на строителството с естествени материали и безспорните в някои случи предимства на модерните технологии.


Така или иначе можем да приемем всичко това като знак за осъзнаване на грешната посока, в която света марширува в последните 100-тина години, но и като индикация за едно отрезвяване.


Коментари