Странните котешки приятелства
Интернет изглежда е най-необятното и странно място на Земята. Тук човек може да попадне на всякакви чудатости, на какви ли не текстове, снимки, на дискусии, изглеждащи напълно безсмислени...като например въпросът: Как може някой със странно поведение да се сприятели с една котка?
 
Но точно този въпрос ангажира ума и енергията на една камара учени и експерти, които се юрнаха да обясняват котките....

И както се казва – човек се учи докато е жив.

Една от най-големите иронии, касаещи поведението на котките е как тези мъркащи четириноги успяват да се прилепят дори към хора, които не ги харесват. Чрез „дисекция” на поведението на мразещите котки, ние, почитателите на тези животни можем да понаучим нещичко.

Когато хората нехаят за котките, те се опитват да не поглеждат към тях като в същото време с крайчеца на окото им мятат по един поглед...Те искат да са сигурни, че котката не идва към тях....О, по дяволите, ето я, идва, търкайки се в крака ми, скачайки в  скута ми, мъркайки....


Нека да се опитаме да погледнем на това през погледа на котката. Всичката агресия в света на котките започва с едно зяпане, с едно вторачване. Изисканите котки са въздържани – те мятат бърз поглед, а после...се обръщат – ни лук яли, ни лук мирисали. И така, когато срещнете котка, към която искате да се отнесете добре, забележете къде в стаята се намира тя, а сетне отвърнете поглед от нея.

Ако не харесвате котка по-добре не я взимайте за домашен любимец. Когато котката се качи в някой често се случва той да я погали инстинктивно, а после да си дръпне ръцете очаквайки, че котката ще си тръгне. Разбира се, подобено отношение е труден, но един от най-добрите начини да с сприятелите е с една котка. Ако искате да се сприятелите с нова котка, позволете й да се доближи, подайте ръката си, така, че да може да я помирише (тя ще се погали в ръката ви и ще отърка бузките си в нея). Тогава просто забравете за нея за няколко минутки, докато тя души краката ви.

Ако котката веднъж вече е решила, че си струва, можете да преминете към следващата стъпка – да спрете напълно с галенето. За да го направите погалете котката от върха на главата през целия гръб, до края на опашката й. Направете го само веднъж. Котката ще очаква ново помилване, но не го правете. Това незадоволено очакване прониква в котката като повтарящ се рефрен на песен, и  всичко, което котката ви ще очаква е да я погалите отново. След няколко минутки  можете да го направите пак - два или три пъти. Целта е да прекъснете галенето когато котката очаква още.

Гадно, но доста ефективно.

Накрая, когато видите котка за втори път наведете леко главата си, когато влизате в стаята.Вероятно котката ще мръдне главата си в същата посока. Преминете през  скромния поглед, представянето на пръстите на ръката и пълното прекратяване на галенето. В този етап от опознаването вие излъчвате обещание. Готови сте да преминете на следващото ниво – дългото премигване.

При това придвижване озчакайте докато котката прекосява стаяата срещу вас. Погледнете я нежно, докато тя ви гледа, а после започва дългото бавно премигване.  Иска ви се да държите затворени очите си дълго време, това е нормално, не можете да мигате постоянно, но не толкова дълго, че да изглежда сякаш сте заспали.Ако котката вярва, че сте приятели, тя дълго ще премигва срещу вас. И вие можете да направите това няколко пъти. 

От гледна точка на котката, вие сякаш й казвате: „Толкова ти вярвам, че мога да си затворя очите в твое присъствие. За ловуващите животни подобно хрумване само по себе си е наистина опасно, това е еквивалент на варианта да кажеш „Обичам те”.


Коментари