Необятни миниатюрности
Представете си къща, в която с едно леко перване на бутон леглото ви се спуска от тавана, масата за вечеря се пръква от пода, а екранът, на който ще гледате телевизия се свлича от покрива.

Това е новият дизайн на YO! Дом. Студиото от 39 кв.м. може да бъде преобразено в четири различни начина, използвайки скритите пространства и перспективи, съобщава bbc.

Зад всичко това, зад YO, стои Simon Woodroffe, който обяснява, че вдъхновението идва от театъра, където механичните, подвижни части могат да създадат един цял свят само за няколко секунди.  „Ние търсим количествени скокове в живота, но по различни начини”, споделя развълнувано Woodroffe

До 2050, 66% от световното население ще бъде натъпкано в градовете, а други 2.5 милиарда по целия свят. С космическите цени на имотите в световни центрове като London, New York и Hong Kong, да си позволиш подслон ще бъде меко казано мисия невъзможна. Това е и причината доста дизайнери, архитекти и строителни предприемачи да търсят нови решения – микро домовете.


Те се надяват да променят мисленето на хората, относно пространството, предизвиквайки общоприетото мнение, че малката площ  неизбежно води до по-нисък стандарт на живот. С малките си размери домовете сега са реалност за мнозина, които се питат как да направят дребното красиво и практично.

„Насоката изглежда е по-малките пространства да бъдат създадени по-смислено”, казва  Karen McCartney, автор на супердом. „Размерът не винаги трябва да е цел. Архитектите са в състояние да направят неща, които обикновеният човек трудно може да си представи, променяйки начина по който едно пространство може да бъде използвано.”

Изтокът среща Запада

В един ryokan, или традиционен японски дом, прислужницата разгъва рогозката върху която ще спи гостът през нощта, а сутринта я навива обратно преди да бъде сервирана закуската и вечерята в същата стая. Домът, за който тук става дума, по подобен начин взима своя характер от Изтока с обзавеждане, което се състои от подвижни части вместо традиционните масивни и трудно преносими мебели.

„Дали натискането на бутон и изчакването 10 секунди нещо да се случи (например да се спусне леглото) е по-досадно, отколкото шляенето из различни стаи или изкачването нагоре по разни стълбища? Това е само приспособяване към различен начин на живот”, обяснява простичко  Jack Spurrier, управителен директор на YO! 

Чрез контраста, западният стил на студиото, с всичко застопорено заедно в една самостоятелна стая, изглежда доста неудобно”, настоява Spurrier и добавя – в легло ли седите или на канапе?”

Дизайн на живота

Все още микро-домовете са далеч от последните дизайнерски тенденции. Те се възприемат като част от адаптацията на западните градове към това да „дишат” в търговските части на въпросните полиси.
„Има купища доказателства,че днешният първи купувач в Лондон е много по-малко заинтересуван от „ това нещо”, отколкото от опита, заявява Paul Harbard, основател и финансов директор на базираното в Лондон представителство на т.на. „компактен” дом Pocket. Технологиите стават обект с все по-подвижни материали, което прави възможно  да се достигне далеч с малко принадлежности.

Нещо повече, според Harbard микро домовете са оръжие в битката срещу гетата – между богатство и бедност. Pocket няма да продават на цени над средния доход на хората и ще предлагат проверка за възможност за препродажба, за да са сигурни, че жилищата са достъпни.


Това е решение очевидно много по-добро от градското хаосно застрояване”, добавя Harbard. То е от решаващо значение за запазване на местните работещи – учители, медицински сестри, полицаи, които са ключът към това сърцето на градът – центърът, да продължи да тупти.

Малкото е прекрасно  

Местните правителства и академици са си взели бележка. Миналата година кметът на Ел Ей Eric Garcetti изиска постояването на нови 100 000 жилища до 2021, подтиквайки лабораторията на калифорнийския университет да погледнат в собствения си заден двор, казано образно. Те са създали прототип на BI(h)OME – около 45кв.м. място за живеене, направено от пластмаса и стомана. Домът може да бъде издигнат тук, в зоната на университета, и даван под наем или използван от роднини, като по този начин се ограничава проблемът с жилищното настаняване.
New York отива дори по-далеч. През 2012, тогавашният кмет Michael Bloomberg провокира надпревара сред архитектите с идеята да създадат първият блок от микро единици в Манхатън, за който той размаха градоустройствените планове (новото строителство трябва да е минимум 37кв.метра). „Моят микро Ню Йорк с nARCHITECTS победи”, заявяви Bloomberg. Вече има списък с чакащи за 55 микро жилища.

Както при моят микро Ню Йорк, повечето микро домове са създадени като отделни детайли, които се сглобавят на място като Lego. По-устойчиви от традиционните тухли и хоросан, тези сгради намаляват нуждата от транспорт и разходите по сглобяването, а осен това микро жилищата могат да бъдат лесно охладени или отоплени, заради техния размер. 

Предизвикателствата обаче остават. Има практични въпроси като вентилацията, как да се предотвратят миризми например, след едно дълго готвене, или в случая с YO! Дом, създаващ пространство под леглото, за да е сигурно, че всеки паднал може да изпълзи. Планирането също остава пречка, заради строгите закони, регулиращи размера на едни апартамент тип студио.
 
Woodroffe е първият, който допуска, че микро домовете не са за всеки. „Ако сте събрали стари издания на Country Life or Cosmopolitan и сте искали да ги струпате на камара, по-добре да потърсите друга къща”, казва той с голяма доза ирония.

Все пак YO! Домът вече се радва на интерес от San Francisco до Helsinki. Следващата стъпка е той да достигне до масовия консуматор. Woodroffe предвижда, че купувачите ще поръчват пълния си интериор си онлайн – от цвета на стените до подовите настилки.

„Надявам се”, казва той хилейки се, че ще станем Coca-Cola на мини домовете”.

Лично аз приемам тази информация като Поредното доказателство за безкрайните заблуди, в чиито коридори сме пуснати да съществуваме. Едни нагласи, едни шаблони, налагани ни с десетки и дори стотици години са изкривили докрай съзнанията ни за това кое е практично, кое е ценно...

А тук става ясно, както и в Дао (съжалявам за не съвсем уместния паралел), че един милион километра започват с една-единствена крачка. В случая – едно нормално съществуване започва с една стая, чието пространство просто е Осмислено! 


Коментари