Гореща смяна на пола
Един писател го беше определил ясно и категорично – Австралия  е едно добро място за живеене, гледано от космоса...

Изглежда обаче, че не от космоса учени са наблюдавали странни промени в едни животинските видове, населяващи тази част на планетата. Те са доказали, че не само генетиката, но и температурите влияят върху определянето на пола на австралийските брадати дракони, съобщава ecowatch. И сега е моментът за мотивация от страна на политиците да бъде органичено замърсяването с въглероди.

За неверниците трябва да кажем, че откритието на учените е документирано в списание Nature.

Изследването вижда бял свят точно навреме, когато публични лица като Caitlyn Jenner и Laverne Cox  говорят пред цял свят какво прави една личност жена или мъж. Дискусията не е най-съществената, касаеща света на влечугите, но е повече от уместна. Дълго време се приемаше, че при хората хромозомите определят пола. Жените имат две X-хромозими, дикато мъжете са с една X- и една Y-хромозома. (Същестуват и варианти като XXY и XYY, но те са достатъчно малко, че да бъдат приемани като аномалия). Докато хромозиомите определят биологичния пол при човеците изглежда логично те да да имат същото значение и за одстаналите гръбначни животни.

Поначало генетиката подкрепя тази презумпция. Брадатите дракони обаче имат две хромозоми, определящи пола -  Z и W. Индивиди с една от тези хромозоми са винаги женски. Всички мъжки дракони са с хромозоми ZZ, но тук идва измамата – не всички ZZ-дракони са мъжки. Има женски и мъжки индивиди с хромозоми ZZ.

Херпетологистите (Herpetologists) от години спекулират за това, че температурата играе някаква роля при определянето дали ZZ- индивида ще бъде от мъжки или отм женски пол. Новото проучване, за което ства дума е първото, което доказва, че температурата, при която яйцата се излюпват е един (макар и не единствен) от факторите на средата. Генетиците наричат този феномен „свръх температура”. Тази черта не е уникална за брадатите дракони: още няколко влечуги, като някои риби и амфибии, също „страдат” от тази „свръх температура”.  Но това не е нормално и доскоро се приемаше за еволюционен белег, който съществува само при създания, приемани за примитивни. Днес биолозите признават, че „свръх температурата” изчезва и отново се появява неколкократно в хода на еволюционното развитие.

В бъркотията с чувствителното на температура полово оределяне има някакъв чар, дори повече, когато климатичните промени проравняват нещата. Поради сложни причини еволюционните пресмятания изискват повечето животински видове да се разделят грубо на едно мъжко и едно женско.  Сега това е проблем за брадатите дракони, откакто дори покачването на температурата с един градус  може да насочи ZZ-новоизлюпените към женския пол. За да се справят с това видовете временно прозивеждат няколко ZW-индивида ( които, помните са все женски) – намалявайки по този начин общия брой на женските и задържайки крехък баланс.

Какво обаче се случва, ако температуратас еповиши с два, че и с повече градуси, което е доста вероятно в следващото столетие? (a very likely outcome) within the next century? Съвсем малко ZZ-мъжки  ще се излопят. Но, за да има баланс в популацията, брадатите дракони ще трябва да страт да излюпват ZW-женски  напълно. И тук се явяват два проблема. Първо – W-хромозомата може да престане да съществува с неизвестни от отва последици за генетиката при брадатите дракони. Второ – дори без едничка ZW-женска пропорцията от ZZ-женски може да бъде толкова висока, че цялата популация да се насочи поразително към женски индивиди. А един вид само с няколко мъжки бързо ще изчезне.

И това може да не са само брадатите дракони, други видове, с т.нар. „свръх температура” също могат да бъдат под угроза.

Е, учените успокояват, че подобен сценарий не е задължителен. Някои риби са показали способност да се адаптират към постоянно затоплящите се води, чрез прекалиброване на техните температурни механизми. Но пък няма яснота колко видове са способни на този трик, и колко поколения ще са нужни, за да се научат на това.

Изглежда, че Австралия наистина е едно трудно за живеене място, и добро, но гледано от космоса, според както е казал авторът!

И после иди, че не чети книги!Коментари