Източни пиеси...
Руската източна необятна граница е изключително рядко населена и изостанала, но едно градче там има претенцията да бъде новият Лас Вегас на Изтока, предлагайки игри и привличайки по този начин комарджиите на цяла Азия, съобщава bbc.

Най-добрите ролетки са прецизно проектирани, и ръчно изработени, въртящи се безшумно пред погледа на играчите в Monte Carlo, Mayfair, Las Vegas и ... Владивосток. Да, няма грешка – Владивосток.

Пристанището на руския отдалечен източен бряг, затворено по време на т.нар. „Студена война” като дом на  тогавашната съветска тихоокеанска флота, се превръща в  една pan-Asian дестинация за забавления. Представете си Вегас, ама в гората.

Забравете за санкциите заради конфликта в западна Украйна. Италиaнските рулетки все още намират път към Русия, чрез работилничките на Turin. 

„Запомнете – има 120 милиона луди  играчи – китайци, корейци и японци, които  живеят само на два часа път от това място - Владивосток.

Още информация

Всичко е в римски колони и арт светлини, но все още има много довършителни работи. През обалците от прах тук се вижда как работят китайските бачкатори и руските електричари, за да бъде сугурно, че тази катедрала на „затворените очи” ще бъде готова за голямото откриване след около два месеца, което лично ще направи  Владимир Путин. 

А само в рамките на 5 години тук ще има повече от половин дузина казина. Ще има и аква парк, голф игрище, спа хотели и театри. И всички те в гората, където температурата през зимата е само -20C. 

 
Стотици млади руснаци се учат да бъдат крупиета,  раздавачи на карти, управители на етажи и рецепционисти. Смята се, че тази зона за забавления в близост до пристанището на Владивосток и инвестициите ще преобразят руския Далечен Изток от забравено място на руската империя в опорната точка на президента Путин за управлението на Азия. Целта: намирането на нови източници на пари и  търговия.

Това е стратегическа визия, която вече е дала нов облик на Владивосток. Два огромни висящи моста очертават градския небосвод. Единият пресича заливът  Golden Horn, в центъра на града, а другият – поръчан от самия Путин за срещата на върха на лидерите на Азия през 2012-та, присъедини сушата към съседните руски острови.

Всичко това глътва $1.3 милиарда, което е цена за мост, който води до общество от едва 5000 души. Някои местни отхвърлят подобен блясък и самозалъгване.

Но все пак мостът е построен. Руският Далечен Изток понякога наподобява много на американския измислен Див Запад, това е една необузданост, пълна с лоши типове.

Грандоманските амбиции на Москва са били осуетени от местната „култура” на корупция и от рушвети – най-яркия образ в историята на двата хотела Hyatt във Владивосток. Предполага се е, че е трябвало да бъдат построени именно до споменатата среща на върха през 2012, домакинствана от Путин.  

Въпреки, че глътва ститици милиони долари, те не са завършени в срок. Три години по-късно те все още са празни.

Посленият регионален управител  е бил уволнен посред бъркотията и твърденията за корупция. Последният кмет на Владивосток напуска насред пушилката на една експлозия пред вратата на офиса му.. „Ние ще оправим тази бъркотия”, заявява настоящият кмет на града.

Агентът по недвижими имоти Alex Riabov не се съмнява, че  в рамките на едно поколение Владивосток ще бъде един азиатски център, конкурентен на Сингапур и Шанхай.  

Добрите времена предстоят за малцина във Владивосток, и градът би могъл да бъде  един от големите облагодетелствани от придобивките на Путин. Но даването на мотивация и насока на бизнеса и на политическия елит в руските източни редути не означава, че можем да се обзаложим в успеха на начинанието. Не и ако можете да си позволите да загубите тениската си  в Tigre de Cristal


Коментари