Да им покажеш среден пръст преди 40!
Какво би станало, ако не ви се чака да прехвърлите 60-те, за да се пенсонирате. Какво ще кажете за 50, или пък това да стане подарък за 40-тия ви рожден ден? Не се смейте. С достатъчно самоотверженост можете да кажете сбогом на годините, в които сте по цял ден на работа по-скоро, отколкото предполагате, информира bbc.

„Всички ние си мечатем за ранно оттегляне от активния трудов живот, без да се притесняваме за финансите си”, споделя Victoria Lewis, финансов съветник във IFA Group, Париж, Франция. Просто трябва да приложите правилния план.

Кое се счита за ранно пенсиониране? В САЩ, средната възраст за това е 61 години, според данни на Gallup. В последните  5 години в страната на кенгуруто – Австралия - мъжете се оттеглят от активна работа между 61.5  и 63.3 години, докато при жените тази възраст е 59.6, според австралийското статистическо бюро. В Япония средната пенсионна възраст е 69.1, а в Люксембург - 57.6 години.

Според изнесените данни, финаносовите експерти по света се замислят за по-ранно пенсиониране, което да е между 50 и 55 години. Но в страни като Индия например, където 2/3 от населението е на 35 години или по-малко, това младо поколение има цел, която е пенсиониране да се случва на „45 или 50 години”, казва  Lovaii Navlakhi, основател и главен изпълнителен директор на финансовата структура International Money Matters в Bangalore. Ето и няколко съвета как това може да се случи:

Какво ще ни струва това: Да се измъкнете от годинките за трудов стаж преди всички останали означава, че трябва да нямате абсолютно никакви задължения, със спестявания равни на около 25 пъти желаните от вас при пенсиониране парични постъпления, включвайки в сметката всички държавни пенсии или плащания.

Едно основно финансово правило е, че можете да изтеглите около  4% от пенсионните се спестявания през годината или 1/25-та част от сметката. Това значи, че трябва да сте готови да спестите около $40,000 на година от $1,000,000 спестени за пенсия, добавени към всичко, което бихте получили от правителството. Печалбите и изгодата по презумция съставят годишната разлика, правейки възможно изтеглянето на онези  4% на година за неопределено време.


Време за подготовка: То зависи от това, колко сте отдадени на каузата и колко бързо можете да се разплатите с всеки  неизплатен дълг (включително ипотечни кредити), както и времето, което ви е необходимо, за да натрупате изискваните спестявания. За американския блогър Pete, който пише за MrMoneyMustache.com, той и съпругата му са били готови да се пенсионират на около 30 години, след девет години на пестене и всякакви ограничения на ежедневните им разходи. (Това се казва пример за страна на неограничените възможности! Предполагам, че в България за подобно нещо биха необходими 900 години, което си е загубена кауза, както и да го погледем!!!)

Darrow Kirkpatrick, инженер от in New Mexico, пишещ за CanIRetireYet.com, решава да се съсредоточи върху пенсионирането докато работи, в средата на своите 30 години. Тогава той е бил в състояние да се пенсионора на 50. Един добър финансист би могъл да ви помогне с определянето на реалното време за това.

Направете го сега: Започнете незабавно. Ранното пенсиониране става неосъществима мечат за мнозина, защото те не са планували такова достатъчно рано.

„Хората никога не мислят за пенсиониране преди да навършат 40”, смята финансовия съветник от Sunset Financial Services в Мисури Helen Hogan. По-ранното начало е по-добро, заради способността за уреждане на изгода.”

Не се разпростирайте. Мантарата за ранно оттегляне от активен труд, би трябвало да е спестяване на повече и прахосване на по-малко. Колкото по-малко похарчите сега за къща, кола, ваканции и т.н., толкова повече налични средтва ще имате за заеми и спестявания. Помислете си дали наистина ви е нужно 4-стайно жилище, луксозна кола, 60-инчов телевизор последен модел, и вечеря в ресторант два пъти седмично.

„Определено нещата опират до това дали да ограничите разходите си за живот, или както обичам да казвам „да живеете леко, малко по-нетипично за един среден жизнен стандарт”, добавя Pete.

Изплатете жилището си. Дайте си сметка колко пари давате месечно за своя жилищен заем. Средно една такава вноска е около 30 % от приходите ви”, казва Brett Evans, изпълнителен директор на Atlas Wealth Management, в Southport, Австралия. Колкото по-бързо изплатите жилището си, толкова по-скоро ще сте способни да започнете да пестите пари, които да използвате за пенсионирането си.

По-късно: Работите малко. За мнозина ранно пенсионирали се, „оттеглянето” не значи на всяка цена пълно скъсване с работата. Общото за тези хора е, че те напускат позициите на пълно работно време, но управляват малък бизнес почасово, нещо което обичат да правят, за допълнителен доход.

 „Те удължават годините си за работа и може би имат достатъчно средства, за да работят почасово, без да се напрягат”, споделя Hogan. „Идеята е да работят още 10-15 години, но на някое по-спокойно място”.

Не забравяйте семейството. Ако имате spreadsheet от очаквани при пенсиониране разходи, бъдете сигурни, че сте включили в тях и семейните харчове.  „Напомням на хората, че децата и внуците взимат голяма част от парите за пенсиониране”, казва Hogan. „Казвала съм на клиентите, че трябва да спрат да дават пари на хлапетата, защото не могат да си го позволят”, допълва тя.

Изхитрете се: Бъдете сигурни, че сте готови. Имате ли план за пенсионирането си? И наистина ли сте подготвени да кажете „чао” на своя „работен” живот? „Мнозина изпадат в стрес след пенсионирането си, защото работното място им липсва”, смята  Hogan. „Те наистина трябва да са наясно какво ще правят с времето си, лсед като се оттеглят от активен трудов живот.”

Преминете теста. Издържайте се със своята предполагаема пенсия една година, за да се уверите, че можете да се справите преди да направите решителната крачка. Така ще можете да признаете дали сметката ви е вярна, и дори можете да отделите повече към вече спестеното, докато всичко приключи.”Направете го сякаш е игра, и спестете колкото можете повече” съветва Hogan. 

Е, трябва да признаем – това са едни добри съвети, които по никакъв начин не касаят нас, българите, по повече от очевадни причини. Полза от прочетеното в случая могат да извлекат онези „деца”, онези млади сънародници, решили стремително, веднъж и завинаги да търсят своето щастие, своето място под слънцето, извън пределите на България.

А за оставащите важи принципът – яж, пий и си носи новите дрехи ( ако имаш такива)! Защото я се пенсионираш, я не. Ако пък случайно това ти се случи....е, това вече е една друга история.


Коментари