Роботохолизми
Едва ли има човек, който да не знае, че дори днес, в 21 век, все още има множество места на планетата без елементарни блага като например течаща вода и електричество.

И в тотален разрез с това има едно място на планетата, където над дузина „замразени” роботи очакват да бъдат „притоплени”, за да се върнат към живота, и това място е Технологичния институт в Сидни, Австралия, съобщава ecowatch.

Най-големият – 1,5м. супер робот с прикачени ръце, метални гърди и нагънат гръб - разпростира своите подобни на рак щипки. Наблизо два спортно изглездащи робота стоят на пищялите си, свили юмруци  си сякаш изпускат пара.

„Спортните роботи имат добри сензори, две камери и очи, които променят цвета си. Освен това те имат и подвижни крайници, с които могат да вдигат разни неща”, споделя Mary-Anne Williams, която използва тези програмирани машини, за да изучава на високо ниво човешкото поводение и емоции, включително вярата, емпатията и  познанията. Тя и нейните колеги работят върху повишаването на социалните умения на роботите, за да направят по-усъвършенствани роботи за потребителите, които днес са сред „умните” домашни уреди, които помагат в домакинството при човеко-роботските възможности за комуникация.  

Въпреки напредъка, от консуматорските роботи все още има какво да се желае, ообено когато става дума за тяхната употреба и цена. Сумата за закупуване на напредналите хуманоиди може да е дори повече от 6-цифрена, правейки подобна технология недостижима за болшинството хора. Въпреки това роботи с различен интелект са на разположение и в контакт с хората все по-често.

Какво ще платите

Започнете своето търсене онлайн, в складовете за електроника, в различни сайтове и специализирани магазини, или пък потърсете във фабрики Aldebaran и iRobot. Цените са най-разнообразни – от няколко стотици долари до стотици хиляди, взависимост от скоростта на обработка на информацията, от броя на сензорите и двигателите, от паметта и продължителността на живот на батерията, както и от това дали роботите са нови или втора употреба.

Първият робот върху който работи Williams бе несполучливата серия Aibo, куче-робот, създаден от компанията Sony между 1999 и 2005-та. Aibo бе доставен на изследователите, които се присъединиха към международната роботска футболна лига RoboCup, която Япония откри в резултат на усилията си да „пришпори” напредъка в роботиката. Но механичното кученце, което можеше да танцува, да снима и да учи гласови команди, бе доста популярно в страната на изгряващото слънце, където през 1999-та бяха продадени онлайн 3000 потребителски робота за по-малко от 20 минути. Цената? Около 250 000 йени ($2,070). По-късно Aibo бе пуснат онлайн и в САЩ за $2500, и повече от 2000 роботи бяха разграбени за 4 дни. Нова версия бе пускана всяка година и днес много Aibos могат да бъдат открити в аукционни сайтове като eBay на цени между $600 и $6000.

През 2006-та френската компания Aldebaran създаде малък хуманоиден робот с името Nao, който разпознава човешки глас, реч и изражение на лице. Логично бе Nao много бързо да измести Aibo, а цената на дребно на моделът 5 бе $7990, без батерия или зарядно устройство.

В Япония последва робомания със сициалния хуманоид Pepper, който и днес поздравява клиентите на SoftBank в Токио. Роботът бе толкова търсен, че управата на банката организира лотария, в която жителите на Япония можеха да наддадват онлайн за закупуването на Pepper. Компанията бе затрупана от запитвания за робота, което я принуди да лимитира първите 300 модела за японските предприемачи и да отложи пускането на роботи в продажба за обикновения потребител с няколко месеца. Началната цена бе 19 8000 йени (около $1660), без включен софтуер, застраховка или такси.

„Това е страхотна цена, защото роботът има 20 електромотора, а освен това е и хуманоид”, смята Atsuo Takanishi – преиздент на общността на роботите в Япония. „Той има таблет на гърдите си, визуална система за разпознаване и микрофон – за установяване на човешка реч.”

Каква е целта му? Takanishi оприличава функционалността на Pepper с тази на смартфон, при която всеки може да добави някакво приложение.  За разлика обаче от смартфона, Pepper може да говори и жестикулира като човек.

Но роботът който „запалва” Williams и австралийския й тим е PR2, - една машина създадена в Силиконовата долина, която има двуядрен процесор, 24–гигабитова памет и два терабайта хард дисково пространство!!! Това чудо на техниката се продава за $280 000. PR2 е създаден с цел подпомагане появата на една нова индустрия при обслужващите роботи, които могат да помагат на хората при умствени или обикновени ежедневни задачи.

 Кой е твоят робот?

Да можеш да използваш робота си би ти помогнало да определиш какви точно храктеристики търсиш в него. Общности като DIYdrones.com и Phantompilots.com могат да се окажат важен фактор при решението коя компания или модел робот да вземеш. 

Новите летящи роботи като DJI Phantom 3 ($1,259) и  3DRobotics Solo ($1,900 с включени GoPro Hero4 камера и приставка) могат да бъдат програмирани за напреднали действия като следене на цел.  „Бръмчащите” се купуват директно от сайтовете на компаниите, от  BHphotovideo.com  и  Amazon.com.

Аржентинският ентусиаст Matias Requena използва своя DJI Phantom 2  за фотография и видео, в които „запечатва” места като ранчота, винарски изби, както и популярни места за сватби като тези в Santa Barbara, Калифорния.
Ако просто ви трябва малко помощ за местото около къщата замислете се за ротботи като Roomba и the Samsung Powerbot. Williams купува своя Powerbot vacuum  за около $700.

Други грижи

Животът на батериите е един от проблемите при всякакви технологични джаджи. Животът на летящите роботи е около 20 минути, докато супер компютъризираният PR2 „живее” около час преди да има нужда от презареждане. От друга страна Pepper има цели 12 часа пред себе си, докато му се наложи д търси контакта.

Придвижването е втората грижа. Ходещите химаноиди са по-издръжливи от роботите на колела, смята  Williams. Болшинството роботи, с изключение на няколко като PR2, не могат ефективно да разкриват и отговарят на противоречия, така че е  добре да ги държите винаги под око.

Докато големите хуманоидни роботи обикновено предлагат застраховка и план за изплащане, то щетите при „летящите” са доста по-трудни за покриване. Търговецът Henry Minden основава Chop Inc за развитието на аксесоари като да олекотените сфери, които той нарича „тренировъчни колела”. Докато подобни техники заливат магазините, той предлага покупката да става от сайтове  като Amazon.com, които предлагат гаранция.

Гарантира ли ни обаче всичко това, че житвотът на човек ще стане по-лек? Предстои да разберем.


Коментари