Кариерни гимнастики
Има хора които си обичат рисковете. Съществуват екземпляри, които рискуват във всичко. Но има и такива, които залагат на карта работата си, и определено не са най-перфектните кандидати, според някои схващания...

Но много често страхът от провал „дърпа” хората назад в тяхната кариера. Кои са рисковете, струващи си да бъдат поети? Можете ли да „впрегнете” страха си за да напреднете в работата?

Ето мненията на няколко потребители на LinkedIn.

Jeff Haden, анонимен автор и собственик, BlackBird Media

„Кое е нещото, което повечето от нас имат в излишък? Съжалението”, пише Haden (Huge Risks Everyone Needs to Take (At Least Once)

„Винаги можем да се поучим от грешките си и да продължим напред, защото да правиш нищо всъщност си е голяма грешка. Когато не правиш нищо, това значи, че няма какво да подобряваш, спасяваш или откриваш”, казва той.

Разбира се, има разлика между тъпия риск и премерения. Haden предлага пет хитри риска, които всеки би трябвало да поеме, преди да умре. Ето ги:

„Вземи на работа или повиши човек, който „не би трябвало” да наемеш или подкрепиш.” Haden се осланя на едно неформално гласуване на приятели предприемачи, и „всеки посочва поне един от своите най- добри работници, на който се е натъкнал случайно”. Някой, който няма „правилната” квалификация или „правилния” опит или пък е твърде млад, или прекалено опитен, както и човек, който е съвсем нов в дадената област.”

Тези хора са споделили с Haden, че са поели подобен риск, защото са „имали предчувствие”... или са усетили някакво качество в човека...харесали са нагласата му, неговият ентусиазъм или интелигентността му, а защо не и работната му етика.”

„Извини се за голямата грешка, която си допуснал. „Малко са нещата за които лесно си празнаваме или се извиняваме”, пише  Haden. „Но понякога правим толкова глупави и адски лоши неща, за които не се извиняваме.  Толкова сме смутени. Толкова засрамени. Толкова унижени. След което бягаме от подобни ситуации често години наред. Бихме искали  да е минало всичко. Но то не е”, пише Haden. И каквото и да си мислим за случилото се се чувстваме кофти от себе си...кажете, че съжалявате...може това да ви окуражи. Може би ще бъдете унижени. Но също така ще се почувствате добре, когато в края на краищата бъдете повишен. И можете да спечелите отново приявтелство или взаимоотношения, които сте смятали за безвъзвртано загубени.”

„Изправете се срещу най-големия си страх.  Всеки, който се стреми към големи постижения в даден момент се поддава на нервността”, смята Haden. „Продуктивните хора не са по-горди от останалите, те просто намират сили да продължат напред. Те осъзнават парализиращата сила на страха, докато действията създават увереност и сигурност. И така какво би трябвало да направите? Захванете се с нещо, което сте желали да постигнете, но по някаква причина ви е било страх да направите.  Не се опитвайте да преодолеете страха си. Приемете факта, че ще сте изплашени. След което просто го направете.”

Nick Mills, главен консултант в Eureka Training

Ако двама души си приличат – добре обучени са, амбициозни и обещаващи, какво прави разликата между единият, който има успешен живот, и другият, който е неудачник? (тук обаче трябва категорично да кажа, че успехът е изключително размито и относително понятие!!!)
„Нещата се свеждат до нещо твърде простичко”, пише Mills

Съзнанието на успелия и неуспелия човек са напълно различни по отношение на това как те приемат личните промени.”
Психологът Carol Dweck  е открил, че истинският успех е въпрос на настройка на съзнанието. Успешните хора се фокусират върху растежа, решаването на проблемите и самоусъвършенстването, докато другите гледат на своите възможности като на  непроменима даденост, поради което те избягват предизвикателствата. Болшинството от успешните хора не гледат на провала като такъв. Вместо това те виждат възможност за напредък, адаптиране и прогрес”, допълва Mills.

И така, как можете да промените сибственото си съзнание? Mills предлага няколко практични начина за това:

„Трябва да устоите на желанието да използвате самоунищожителния език...Ако не се чувствате добре, никога не го казвайте на глас пред никого”Вместо това си кажете, че можете да насочите още от енергията си за подобряване на нещата. Освен това можете да избягвате използването на ограничаващи изрази. Никога не казвайте не може, когато нещата зависят от вас. Опитайте се да достигнете по-високо енергийно ниво като при твърдението „Когато мога...”. Други ограничаващи думички са надявам се, може би, вероятно един ден...”

„Започвайте и приключвайте деня си позитивно. Преди да заспите вечер, благодарете си за страхотния ден”, съветва Mills. „А когато се събудите, първото нещо, което ви хрумне трябва да е от рода на „Чувствам се страхотно, щастлив съм, че съм жив. Знам, че днес ще бъде е дин страхотен ден”.
Вижте отвъд целта. Ако наистина всичко, което искате е да спечелите специален клиент, поставяйки си това като абсолютно намерение, и мислейки за него всеки ден, то неминуемо ще го постигнете. Но ако мислите нашироко, кажете си, че искате нови десет клиента тзи година – и вие ще „забиете” няколко позитивни психологхични изгоди, смята Mills. „Мечтаейки всеки ден и визуализирайки си нещата, най-важното, което искате започва да се усеща по-лесно и става по-достижимо.”

Е, ще поемете ли риска?Коментари