Напълнете балона с щастие


Едно от най-неуловимите, най-необясними, най-загадъчни и най-лелеяни състояния на човешкия дух, това е щастието.

Купища трепетни изследвания, безкрайни безсънни нощи, стотици, дори хиляди километри, тонове листове, са направени, потънали в сивата мътилка на утрото, пропътувани, и изписани от много изследователи и учени, от писатели и странници, и всичко това в опит да се открие онова малко, невидимо зрънце, което усмихва ежедневието ни, стопля обрулените ни души и кара слънцето да огрява и нашата улица – щастието!

И въпреки всичките тези усилия никой все още не е в състояние да дефинира точно какво е щастието.

Така или иначе оказва се, че щастието е също толкова необходимо за съществуването ни, както въздухът и водата.

В последните години все повече изследователи на щастието се обединяват около идеята, че парите не са нещото, което може да ни направи щастливи. И много често за пример дават може би най-бедната страна в света – Бутан, в която, оказва се, хората са едни от най-щастливите на планетата. Там, в тази малка хималайска държавица, дори е създадена комисия за брутното национално щастие (Gross National Happiness).

Бутанци са единствените, които редом със стандартната мярка "брутен обществен продукт" въвеждат и своето уникално мерило на националното щастие. Но какво все пак значи това?

„Тук не става въпрос за забавления и евтини дразнители. Думата е за по-дълбока форма на задоволство. Това задоволство е заложено в теб. Външните източници - спортна кола, голяма къща, красиви дрехи - са все преходни неща. Така че държавата има задължението да създаде подходящи условия за своите граждани да могат да се стремят към щастие”, обяснява Кинли Дорий от министерството на информацията.

Онова, което европейците се опитват да постигнат индивидуално чрез йога и медитация в Бутан е разпоредено така да се каже от държавата. Държавата като приносител на щастие, възможно ли е това? Кинли Дорий е далеч от всякаквяо съмнение: ”Нашата концепция за щастието е изградена на четири стълба. Първият е справедливото и трайно социално-икономическо развитие. Вторият е съхраняването на околната среда. Третият - съхраняването и насърчаването на нашата култура и традиция. А четвъртият стълб е доброто правителствено ръководство. Най-добрият пример в това отношение е управлението на нашите крале”.

Според местните правителствени представители щастието на повечето бутанци се дължи и на семейната система в Бутан. Хората живеят в големи семейства, уважението към възрастните е неписан закон. „Затова живеем и с по-малко стрес”, уверява Карма Цитеем.От казаното дотук наистина изглежда, че парите нямат нищо общо с щастието...поне не и в Бутан.

Така или иначе едно от нещата, които ни прави щастливи, и внася нежна нотка на хармония в душите ни, е възможноста да правим, онова, което умеем най-добре, в частност да създаваме изкуство.

Една цветна проява на щастието, пречупено през призмата на фотографското изкуство е  предстоящата изложба Дните на щастието, в която ще могат да бъдат видяни подбрани фотографии на американеца Джонатан Харис – запечатани моменти от живота на хората в Бутан, съобщава списание 8 (http://www.spisanie8.bg/.

Инициатор на тази свежа проява е фондация Credo Bonum , която поставя начало на инициативата Дни на щастието с онлайн проекта на Харис, показан за първи път в изложба. „Балоните на Бутан: портрет на щастието в последното хималайско кралство”.

През далечната 2007-ма година Джонатан Харис прекарва две седмици в кралство Бутан, където прави своето странно балонно изследване по темата. Той се среща с общо 117 души - различни по възраст и пол, с различни професии и социален статус - и им задава пет еднакви въпроса, които според него обхващат основните аспекти на щастието: какво ги прави щастливи, какъв е най-щастливият им спомен, коя е любимата им шега, кое е най-съкровеното им желание и какво е тяхното ниво на щастие от 1 до 10. След което той надувал балони, съответващи на посочената от запитания цифра...

С този проект Харис открива един нестандартен, цветен и ярък начин да представи ирационалната природа на щастието в очите, ръцете, спомените и мечтите на хората. Неговата „статистика" е всъщност портрет на жителите на щастливата страна Бутан, в тяхната автентична среда, изпъстрен с много забавни и много поучителни епизоди. А това дали са избрали десет или само един балон, дали са предпочели червен или жълт, дали искат да отгледат децата си в мир и т.н. в крайна сметка няма съществено значение. В заигравката с балоните е важен резултатът на приобщаването, трепетното тържество на момента, в който всички мечти, изписани върху 117 разноцветни балони, са вързани заедно в свещения планински проход Дочула като една обща молитва.


Изложбата Дни на щастието се открива на 17 май (четвъртък) в 18:30 ч., и ще продължи до 17 юни в галерия "Credo Bonum", ул. "Славянска" №2, в София.

Интерес буди фактът, че инициативата Дни на щастието е първата по рода си в Източна Европа, организирана от фондация Credo Bonum, и съчетаваща серия от лекции, изложба, филмови прожекции, интерактивни акции в публично пространство, както и еднодневен семинар, посветени на темата за щастието.

И понеже от една страна щастието е като свободата – едно доста относително състояние, си а от друга – адът – това са другите, то на предстоящите великденски празници бъдете с най-близките си, дарете им много топлина и усмивки като по този начин направите и тях и себе си малко по-щасливи. Мисля, че това е напълно постижимо!

А що се отнася до т.нар. балони на Бутан повече подробности можете да видите тук: http://balloonsofbhutan.org/story.php
или тук: https://www.youtube.com/watch?v=s0QE5svGkkA


Коментари