Бразилски темперамент в скования английски пейзаж
Ако искате да видите нещо наистина свежо, много цветно, създаващо настроение и уют, нещо, от което лъха топлина в обикновено сивия, хладен и скучноват английски пейзаж, то трябва да побързате към средновековната крепост Kelburn Castle. Това здание е попаднало в ръцвете на четирима бразилци, които са го нашарили с ярки стенописи, съобщава bbc.

Проблемът е, че това няма да трае дълго.

Едва ли тя е най-голямата шотландска крепост, но намиращата се на 35 мили от Глазгоу Kelburn Castle е вероятно най-цветната на Острова. Забравете традиционното студено сиво на болшинството крепости наоколо. Една празнична премяна от изпълнени с живот цветове, както и огромни абстрактни символи покриват  Kelburn, превръщайки я в една напълно модерна сграда, макар и от 13 век.

Идеята, наречена The Graffiti Project, се корени в 2007-ма, когато собственикът на крепостта – графът на Глазгоу узнава, че трябва да премахне циментовата замазка, направена върху зданието през далечната и тънеща в мъглата на забравата 1950-та.  И тук на помощ на сивия британски пейзаж идват децата на графа, които стремително настоявали преди да бъде махната въпросната замазка тя да бъде изрисувана. И така графът кани бразилските улични творци да разкрасят стените и кулата на крепостта по техен вкус.


Близнаците Nina Pandolfo and Nunca, познати и като Os Gêmeos, запретнали ръкави и обляли нещастната фасада с над 1500 спрея боя, за да се получи цялата тази картинка. Стенописите са закачливи, по-големи от самия живот анимации в сюрреалистичен, въображаем стил, изобразяващ горещата натура на творците от Sao Paulo. Тяхната работа светкавично си спечелва признанието на една от най-добрите образци на уличното изкуство в световен мащаб, поставяйки я на една нога с творби на големият Banksy  и Keith Haring (http://www.theguardian.com/culture/gallery/2011/aug/07/art).


Нестандартната украса на крепостта е трябвало да бъде премахната след три години, но тъй като тя привлича посетители от цял свят самият граф е подал искане до Historic Scotland - правителствената агенция за запазването на историческите сгради -  тя да остане постоянна.

Така или иначе една проверка през 2012-та установява значителни щети по стените на крепостта, причинени от замазката, поради което агенцията изисква нейното отстраняване.

И така се стига до идеята графитите и замазката под тях да бъдат премахнати до лятото на тази, 2015-та година.  Собственици на замъка заявяват, че ще проведат конкурс за архитекти и дизайнери, за да се намери също толкова уникален дизайн, за крепостта, който да не уврежда стените й. 

Синът на графа David Boyle заявява пред Herald Scotland: „Това може да бъде всичко, аудиовизуални ефекти или светлини....ние просто искаме да променим нещо и да видим какво ще се получи.”

И докато напоследък графитите са основната атракция, която привлича общественорто внимание, то интериорът на замъка, който отваря отново врати този месец, бе променен след основен ремонт и сега тук се предлагат крепостни обиколки за посетителите, които ще започнат и ще се случват през юни, юли и август. Околностите на крепостта, които включват множество горски пътели и зоокът, са отворени за посетители през цялата година, така че всеки, който иска да види невероятните графитите и то от първа ръка, все още може да го направи. (Освен това да не забравяме, че лятото в Англия е доста абстрактно понятие, така че дерзайте!!!)

От всичко казано дотук става ясно, че британците, тези изключително консвервативни хора в крайна сметка също се променят, макар и твърде мудно. Графитите върху средновековната английска крепост са доказателство, че светът трябва да бъде шарен, пъстър и светъл, подобно на света на децата, защото сме длъжни да запазим поне частица от детското в себе си, ако не искаме сивотата на ежедневието да ни погълне безвъзвратно.


Коментари