Полувелосипедности с марката „Булгар, бул-гаар... ”

Ние българите сме наистина странни птици. Не обичаме да ни се „дава акъл” и имаме готови фрази почти за всяка ситуация. Като например тази, че мненията са като задниците – всеки си го има!


Та, аз ще изразя моето мнение за придвижването в градска среда. Правил съм го всякак – с автобус, с кола, с тролей, с метро, пеш, както и с велосипед. И повярвайте, като изключим арогантността и простащината на българските шофьори, придвижването с колело е най-добрия начин да стигнеш от точка А до точка Б в града. Хем е екологично, хем повишава тонуса, като тук съм длъжен да добавя условието, че не бива да се използват само и единствено булевардите и улиците, по които бълват зловонния си, зъл, отровен дим автобуси и коли.


И напук на нашенската идиотщина, на невъзможността и нежеланието ни за обединяване около каквато и да е разумна кауза или просто хрумка, двама мъже се хващат стремително и създават едно шеметно МПС – едно полуколело, с което придвижването в града става нещо повече от удоволствие!
И съвсем логично Мартин Ангелов и Михаил Кленов от фирма Kolelinia попадат в обектива на изданието  http://ecowatch.com/, от което научавам за това шеметно полуколело.


То е наречено от създателите си Halfbike II – едно странно превозно средство, с което хем бягате, хем карате велосипед.


И след началното смяйване за мнозина, трябва да отбележа, че полуколелото 2, т.е.Halfbike II, е една наистина забавна алтернатива на придвижването в градска среда (http://ecowatch.com/2014/05/24/best-cities-bike-cyclists/). Както при карането на Segway (двуколесно превозно средство) с педали, водачът се държи за кормилото за баланс и прави завойчета и криволици, поемайки в едно или друго направление.

„Возенете в изправено положение е много близко до ходенето”, споделя Кленов пред Dezeen. „То позволява на водачът да  контролира уверено полуколелото, използвайки цялото си тяло, вместо само ръцете, както е при обикновения велосипед.”


„Нещо повече, гърбът е изпънат, а гръдния кош не е свит между ръцете ви, както при велосипеда, което позволява използването на пълния капацитет на дробовете ви”, добавя  той.


Halfbike II има извита алуминиева рамка, шпертплатово кормило, широко предно колело, както и две по-малки колела, педали, зъбак и, разбира се, верига. Освен това той е значително подобрен, в сравнение с предишния модел (https://www.facebook.com/kolelinia/photos/pb.209688309118337.-2207520000.1428675133./602635293156968/?type=1&theater), при който кормилото се свързва с рамката посредством дълъг лост.


При карането на Halfbike II краката ви ще се натоварят много сериозно, особено при изкачване. Според двамата създатели на това революционно МПС, то е пригодено за каране по равни терени или на леки наклони.


„Ако тръгнете да катерите баири с него доста ще се изпотите, но пък фитнесът ви е гарантиран”, шегуват се двамата българи.


Една от най-добрите черти на Halfbike II е неговата компактност и лекота, като на скутер. Той е висок около 1,10м.  и тежи по-малко от 9кг.

Този полувелосипед лесно се сгъва, което го прави лесен  за качване в градския транспорт, или  в кола. Можете дори да го поставите под бюрото си или пък в килера. Когато е сгънат Halfbike II е висок около 50см.

Дизайнерите заявяват, че нямат намерение да ви убеждават да захвърлите стария си велосипед. „Двете са толкова различни, и всъщност е трудно да бъдат сравнявани”, заявяват българите. „Усещането да караш Halfbike наистина няма нищообщо с това да се возиш на велосипед, но повярвайте, ще ви хареса именно тази разлика”, казват още те.


Ако вече сте решили да си купите това чудо на градското придвижване, можете да го направите чрез KickstarterОще за Halfbike можете да научите от следващото видео:Коментари