David Suzuki: По-добрият свят е възможен!Много е радостно, когато с всеки изминал ден буквално се сблъскваме с неоспоримият факт, че макар и бавно, човечеството се пробужда и проумява факта, че единственият правилен път пред него е този на развитие на технологиите, щадящи околната среда и изобщо, онова, което ни дарява природата. 

Автомобили, въздухоплаване, изследване на космоса, телевизия, ядрена енергия, високоскоростни компютри, телефони, транспалнтация на органи, протези за части на човешкото тяло...В едни различни времена всичко това не беше възможно, твърди канадският учен и природозащитник David Suzuki, цитиран от bbc.

Бил съм свидетел на куп технологични постижения, които са били невъобразими. Дори преди 10 или 20 години  никога не съм предполагал, че хората могат да носят суперкомпютри в джоба си – вашият смартфон е по-мощен от повечето компютри, които използва NASA в далечната и непостижима 1969-та, за да изпрати хора в космоса (http://www.popsci.com/military-aviation-amp-space/article/2009-06/40-years-later-ten-things-you-didnt-know-about-apollo-ii-moon-landing )!, казва той.

Въпреки дългата история на това нещо невъзможно да стане възможно ние много често чуваме един досаден рефрен „не може да се направи”, особено във връзка с дебата за глобалното затопляне: Какво можем да сторим за това?

Отричащите изменението на климата и  нескопосаните извиненията на забърканите в индустрията с изкопаеми горива често звучат неловко. Те твърдят, че смяната на нефта, въглищата и природния газ с чиста енергия е извън нашите възможности. Твърдението е едновременно и лесно, и невярно (http://ecowatch.com/business/renewables/).

Лесно, защото темата е малко сбъркана. Това не е просто важно за взаимозаменяемостта на едно нещо с друго. Като начало запазването и ефективността са ключът.  Трябва да намерим начин да намалим количеството енергия, което използваме, и това не е някакво грамадно предизвикателство, предвид това колко енергия пилеем, специално в един развит свят. Сбъркано е, защото бързият напредък в чистата енергия и мрежовите технологии, продължават да ни доближават до необходимостта да намалим употребата на замърсяващите околната среда горива (http://ecowatch.com/news/energy-news/). 

Иронията е във факта, че противниците на природозащитиците и опонентите на това да се използва възобновяема енергия, често ни обвиняват в търсенео на решения, които ни връщат назад, чак до пещерния живот, тършувайки за корени и грудки. Те са единствените, които се стремят да продължат с това да се горят всякакви неща, с цел отопление – в ущърб на естесвения свят, и всичко, което той ни  предлага.

Хората използват вятърната и слънчева енергия от хилядолетия. Но бързия напредък на поколенията, относно съхраняването и предаването на технологии, са довели до бърз напредък на индустрията с изкопаеми горива, което води и до нарастване на създаването на работни места. Разходите падат до ниво, при което възобновяемата енергия се конкурира с големите субсидии в индустрията с изкопаеми горива. Според Международната агенция по енергетика, възобновяемите енергийни източници за производство на електроенергия в света са нараснали до 22 на сто през 2013 г., което е  увеличение с пет процента спрямо 2012-та.

Проблемът е в това, че голяма част от света все още изгаря невъзобновяеми източници за електричество и горива, причинявайки замърсяване и изменения в климата, а впоследствие и купища здравословни проблеми, все по-мощни бури, недостиг на вода и унищожаване на околната среда. 

В много градове на Китай въздухът е негоден за дишане, което се вижда от шокиращия документален Under the Dome. В Калифорния продължителното засушаване влияе на производството на храна, а все по-екстремните  климатични явления причиняват щети за милиарди долари (http://www.bbc.com/news/science-environment-30985039).

Ние просто трябва да направим повече, за да се премахнем изкопаемите горива,  въпреки мнението на скептиците, защото можем да го направим!  

Пазарните сили често водят до новости в развитието на чистата енергия. Но в отговор на много сериозните дългосрочни проблеми, които сме създали, ние можем да предизвикаме друга "невъзможност:" да заменим демодираната световната икономическа система. Както Jeffrey Sachs написа  „В този напреднал стадий на заплаха за Земята като цяло, както и в една ера на безпрецедентно неравенството на доходите и възможностите, вече не е добре безцелното преследване на БВП.  Ние трябва се фокусираме върху три основни цели – просперитет,  обхват и постоянство, а не само върху парите”.

Пазарният капитализъм насърчава хипер-потребление, планирано остаряване, разточително производство и безкраен растеж, което на практика е сапунен мехур.

Ограничаването на замърсяването и парниковите емисии изисква пестене на енергия, както и развитието на новите енергийни технологии.

Заедно с намаляването на зависимостта ни от лични автомобили и направата на домовете ни и сградите по-енергийно ефективни, това означава и създаването на по- надеждни и устойчиви стоки с по-дълъг живот, което ще намали производството на еднодневки, които „гълтат” много енергия.

Много пъти хората са сменяли икономическата система, когато условията не са били подходящи или когато не са били хуманни, като например робството.

Затова и хората продължават да произвеждат инструменти и  да създават технологии, които до неотдавна се смятаха за невъзможни. Нещата са невъзможни, докато не решим, че е обратното. Не можем да допуснем онези, които са останали в миналото, без възможност да си представят едно по-добро бъдеще, да ни дърпат назад от създаването на един по-сигурен, по-чист, на един по-..свят!

 

Коментари