Невинни при наводнението
Встрани от евентуалните асоциации, породени от заглавието в мен бавно се прокрадва едно съмнение. Един червей започва да гризе обремененото ми съзнание – дали пък наистина не сме свидетели на началото. Но не на началото на края (в това не се съмнявайте!), а за началото на онази Промяна, нужна на негово „величество” човека, която да го спаси от самоунищожението към което се е засвяткал с „несъобразена скорост”...или това е поредната хлъзхава хватка на лицемерните, корумпирани правителства (в случая на американското), поредното гадничко хвърляне на прах в очите на плуещото в нехайство и чудовищно невежество човечество...


Но все пак да конкретизирам, а!?  


Вероятно мнозина от вас си спомнят полярната мечка, която бе арестувана при протестите на на „наводнената” Wall Street през септември миналата година(http://floodwallstreet.net/), един ден след историческия People’s Climate March. Няколко хиляди изпълниха улицата на финансовия район в знак на солидарност с протестите срещу основната роля на Wall Street в „подхранването” на разрушение. В края на деня 102-ма души бяха арестувани (http://ecowatch.com/2014/09/23/flood-wall-street-arrests-climate-change/), а 10 от задържаните впоследствие решиха да обжалват решението на съда.


Преди два дни съдия Robert Mandelbaum от съда в Ню Йорк ги обяви за невинни. Според него, действията на полицията в „Голямата ябълка” са били в разрез с т.нар. Първа поправка. В мотивите си Mandelbaum изтъква, че „заповядвайки на протестиращите да напуснат района на Wall Street, полицията е нарушила Първата поправка, лишавайки протестиращите от възможността да поднесат директно своето послание на онези, за които то е предназначено – банкерите от  Wall Street, които субсидират климатичните промени ( http://ecowatch.com/climate-change-news/).”


Защитникът Attorney Jonathan Wallace се аргументира подобаващо, че конституцията защитава американските права  за „политическо изразяване, близко до целта на протеста”.  А в случая полицията в Ню Йорк е възпрепятсвала протестиращите да стигнат до Wall Street, след което им е заповядала да напуснат зоната. Този полицейски метод бил незаконен.  Това е своеобразна победа на десетимата задържани, потърсили правата си. Но съдът отива дори по-далече, отчитайки съдебната забележка, че климатичните промени са факт, което е сериозен проблем, изискваш незабавни действия, и че въпросните промени са причинени от човешката дейност.


„Важното в случая е, че съдията приема, че климатичните промени са факт, и че е необходимо да се направи нещо за това, и че този факт не се нуждае от специални доказателства или някаква подкрепа в съда”, казва Attorney Martin Stolar и добавя, че случаят е безпрецедентен и има голямо значение за бъдещи съдебни спорове, касаещи промяната на климата.


Решението поставя един важен правен прецедент в признаването на конституципоналната легитимост на масовите граждански протести срещу климатичните промени, според  Flood Wall Street. 


„Бях арестувана за това, че защитавам 5-годишната си дъщеря”, споделя Susan Heitker, една от арестуваните„Съдебната забележка на съда показва, че тенденциите в правосъдието, касаещо климата, създава една по-широка промяна в желанието на обществото да се справи с глобалните климатични промени, и това ме обнадеждава.”


Jeneen Roybal, американски ветеран, инвалид, един от задържаните, казва: „Това е много важен акт не само за протестиращите, но за всеки, който участва в някаква форма на протест. Изключително важно е заради факта срещу кого беше насочено недоволството.” Компаниите на Wall Street „жънат” облаги и печалби от бедствията за всички нас, и финансовия капитализъм не би могъл да се справи със социлните последици от промените в климата (http://ecowatch.com/2014/10/21/exxon-fossil-fuel-divestment/).  


Това е още един случай, който категорично ни показва, че е крайно време да вземем спешни мерки за запазване на нашия общ дом Земята. Освен това случай, който не търпи възражения относно факта, че големи фирми, обслужващи интересите на един нищожен процент от човечеството, фирми, зад които стоят именно хората, замесени в правителствените дела, са източникът на унищожение и страдание за милиарди по света.


Дано именно тези милиарди обикновени люде се събудят и скъсат марионетните си конци, дърпани от вождовете на този извратен световен водевил, преди да е станало твърде късно...
Коментари