Арт гърбове в полезрението на китайските кукловоди


За всеки трезво мислещ човек на тази планета отдавна е ясно – политиката е гнусно забавление за същества, които са дълбоко оперирани от чувства като съпричастност или морал. 

За сметка на това пък обикновеният човек, прозрял цялата кухост и безличие на системата, намира своите начини да я заплюе в лицето. Още по-цветно става, когато елитът на една нация – интелигенцията, хората на изкуството, решат да покажат среден пръст на политиката. 

Защото е ясно едно, а именно, че единствено и само интелигенцията – учени, артисти и пр.- е онази част от човечеството, която може да промени живота на хората. И едно от средствата за това е като се показват кривините, а ако щете и доста цветущия израз „кирливите ризи” на правителствата. Или пък чрез демонстрация на свирепо презрение и тотално игнориранена същите тези правителства. 

Достатъчно показателен в това отношение е и случаят, който разглежда bbc.


Дисиденти като доста популярните китайски творци Ai Wei Wei или Zhao Zhao са сграбчили вниманието на творческия свят, както и това на китайските политици с творби, които очевадно критикуват комунистическата партия в Китай, както и нейната политика. Но според някои в крайна сметка острото отношение на творците към потитиката има за цел насочване вниманието на общественoстта към теми, засягащи околната среда и икономиката.
 
И тук отново изкуството влиза в своята роля. BBC напомня как миналата година мащабна кампания на неподчинение в Hong Kong е била фокуса на новините в страната. Но беше ли градът убежище на свободата на словото?

Дали наистина критиката към правителството в Китай е с изместен фокус можете да видите от линка към видеото. 
Очевидно е, че дори в страни с железен режим, като Китай, интелигенцията, в лицето на хората на изкуството, не се колебае да изрази мнението си, да заяви публично своето негативно отношение към една възпалена язва, каквато е заробващата системата, в която сме принудени да живуркаме. 

Това  ни показва само едно – че началото на края на хлъзгавата лъжа, на този сапунен мехур, наречен монетарно-парична система, е факт! 
Коментари