Бързай бавно!

Има държави нормални, като Франция, Германия, Англия...и инакви – сбъркани, каквато е България, например. Но, въпреки всичко, напук на гротескните разлики между подоби страни, то хората не се различават кой знае колко, особено като става дума за това дали са умни, възпитани, внимателни... или напротив.


Защото дори и в развити и доволно благоденстващи общества като тези в споменатите държави може да се натъкнете – внезапно и опостушително – на откачалки. Или обратното – те да ви налетят, но все едно!


Едва ли му е било все едно обаче на Taron Stead – 17-годишен младеж от Шефийлд, Южен Йоркшир, Великобритания, който току-що си бил купил нов велосипед. Естествено след такава придобивка желанието да „обязди” новото двуколесно било непреодолимо.


И тъй младежът се опитал да се повози..,но само се опитал, защото тогава, в сивата и влажна безпощадност на поредната островна ангийска сутрин, той бил треснат от връхлитащ автомобил...


Но, сравнено с по-сетнешните събития, това си е едно голямо нищо..., защото онзи стремителен сребрист Ford (Focus или Mondeo – все едно!), след като ударил Taron спрял...и една жена, возеща се до този момент (шофьор бил мъж!), изхвърчала  стремглаво навън, но само, за да озадачи и без това слисания и безпощадно разглобен младеж, казвайки му, че, видите ли, те бързали, понеже закъснявали за училище и тя не желае окървавения млад човек да разстрои децата й, потънали някъде там, в кадифения уют на седалките в колата...

С други думи му казала да се маха от очите им! Но тъй като по обясними причини на младежа му било трудничко да изпълни това мимолетно желание на жената, то взела нещата в свои ръце като хлътнала непоколебимо обратно  в стаената, изтръпнала паст на колата, след което автомобилът отпрашил стремглаво, стопявайки се в неизвестното...


От следващия линк можете да се запознаете малко по-подробно със случая. Но предупреждавам, че гледката не е подходяща за хора със слаби сърца: Не по-малко шокираната майка на Taron Naomi Pickard, която всъщност го е снимала след злощастния сблъсък, недоумява как е възможно някой да удари  дете на пътя и да офейка. Тя споделя, че се надява да има свидетели на случая, които да съдействат на полицията в намирането на загадъчните бегълци. „Надвявам се хората от колата да видят нараняванията на Taron и да се замислят за действията си”, казва майката. За щастие младежът е бил с каска, която го е предпазила от нещо може би фатално.


Изводите от цялата история са няколко, но най-важно е да мислим, особено когато бързаме, особено, когато в колата си возим своите деца, особено когато не сме единствените участници в движението. Макар по всичко да личи, че мисленето е сложен процес за някои хора. Защото ако си глупав, то обикновено е за много, много дълго, за да не кажа, за цял живот!


Коментари