Париж се прощава с екшъна
Автомобил се движи с бясна скорост по улиците на Париж, правейки невероятни, умопомрачитени каскади. В близкия план на камерата виждаме ясно неустоимия чар, стаен в усмивката на Белмондо или пък в сините очи на Делон!

Такъв е общо взето споменът ми от френските филми през 80-те години на миналия век.

За жалост подобни каскади оттук-насетне ще липсват по парижките улици, а причината е забраната от страна на властите на града за снимането на филмови екшън сцени в Париж. Този акт бе провокиран след  атаките във френската столица от последния месец.

„Съществува проблем с подобен род сцени, тъй като актьорите в униформи могат да се окажат мишена за терористи”, казва полицейският началник  Sylvie Barnaud и добавя, че те могат да объркат широката публика по време на този изключително деликатен момент - снимането.

Тя споделя още, че изполването на оръжия-реквизит, както и пиротехнически ефекти също вече са забранени.

Напрежението във френската столица остава високо след атаките, при които загинаха над 20 души.

Офицер Barnaud споделя още, че не знае колко дълго ще продължи тази забрана, но добавя: „Бях шокирана, когато по телевизията видях свидетел на атаките в Charlie Hebdo да казва „изглеждаше сякаш сме във филм и стрелят по нас”.Тук е мястото да отбележим, че очарователният Париж привлича много режисьори да снимат в града заради своите широки булеварди и уникални забележителности, каквито са Айфеловата кула и Лувърът.

Според официалната статистика само през последната година в Париж са заснети 930 филма, включително около 20 международни продукции.

Сред последните касови хитове, правени в Париж са заглавия като трилъра с Том Круз Edge of Tomorrow, лентата на Luc Besson Lucy, с участието на Скарлет Йохансон, както и първата част на филма Taken, преведен на български като „Твърде лично”. Превъплъщението на Мат Деймънд в лентата Самоличността на Борн от 2002-ра пък остава сред филмите с най-запомнящи се градски екшън сцени.

Agnes Nageotte от Cinema Mission казва относно рестрикциите: „Това може да окаже има отражение върху големите американски продукции” и добавя, че не е най-подходящият момент това да се случи. „Дори ако Стивън Спилбърг искаше да заснеме голяма сцена с полиция и улични престрелки, сигурна съм, че нямаше да има шанса да го стори”, казва още тя.

Но Olivier-Rene Veillon, който оглавява Ile de France Film Commission, заявява пред  New York Times, че атентатите „не са повлияли на текущите продукции”, добавяйки, че това е бил спокоен период, а забраната е била „перфектно управляема”.

Харесва ли ни или не, забраната за снимането на филмови екшън сцени в Париж е факт! Факт, с който създателите на филмови продукции ще трябва да се съобразяват.Коментари