Анатомия на едни пържени картофи
Само си ги представете – леко, но достатъчно зачервени, без да са прегорени, хрупкави без да са твърди, те са перфектното мезе за студената бира в летните дни, а и не само! Разбира се, че става думи за пържените картофи...но не и за онези, които предлагат в  McDonald’s.

Химическо вещество против запенване и вкус на говеждо са сред 14-те съставки, оформящи познатия от известната верига за бързо хранене вкус на пържени картофи, съобщава TreeHugger.

Принципно за идеални пържени картофи са необходими картофи, олио и сол. Разбира се такива можете да се спретнете вкъщи, но понякога се случва да се натъкнете на тях и в някое местно, уютно кръчме. Но когато става дума за McDonald’s – верига за бързо хранене, обслужваща 28 милиона души ежедневно - изглежда е нужно цяло село, за да се случи едно такова пържене.

В опитите си да остане в историята за хората, търсещи истинска храна McDonald's се качва на влакчето на прозрачността с новата си кампания, предлагайки обикновени разговори в опит да разсее съмненията за това, какво точно има в храната им. Те отиват дори по-далече -  привличат на своя страна бившия разбивач на митове Grant Imahara да им съдейства в това начинание.

В няколко видеоклипа Imahara се занимава с раждането и юношеството на картофите на Макдоналдс, а хитрият му финт звучи така: „Хей, вижте, пържените картофки на McDonald’s са от истински картофи! И сега ще ви покажем мястото, където тези картофи са отгледани! Ето и как ги режем! Видяхте ли? Те не са някакви смачкани кални, картофи, пресовани във формата на пържени картофки!”

  
„Знам какво си мислите”, казва в клипа по-долу Imahara, стърчейки  в средата на цех за пържени картофи. „Те изглеждат като картофи, но наистина ли са такива?”

Съвсем откровено, не, никога не съм си мислил, че те са нещо друго, но истински картофи – това все още е добра маркетингова стратегия. Предлагайки измамното питане искате ли доставка на „истинска храна” вкъщи, само зад ъгъла, докато са леко коварни относно  останалото...останалите 14 съставки, включени във всички порции пържени картофи.

Което ни води до второто видео https://www.youtube.com/watch?v=x6RBtx4JU3c. Списъкът със съставките. Практически компанията изброява 19 съставки, но тъй като някои от тях се повтарят в някои части на рецептите, се получава реален брой 14. Вижте ги по-долу.

1. Картофи
2. Масло от рапица
3. Соева мазнина
4. Хидрогенирано соево масло
5. Натурален вкус на говеждо
6. Хидролизирана пшеница
7. Хидролизирано мляко
8. Лимонена киселина
9. Диметил полисилоксан (Хранителната добавка Е 900 представлява прозрачна, безцветна и достатъчно гъста течност, няма определен вкус и мирис.)
10. Гроздова захар
11. Натриева пирофосфатна киселина
12. Сол
13. Царевично олио
14. TBHQ (Терт-Бутил хидро квинол, познат още като Хранителната добавка Е 319

Забележете какво пише за тази съставка! 

Характеристика: Безвреден: НЕ!

Хранителната добавка Е 319 се отнася към групата на синтетичните фенолни антиоксиданти. Представлява жълто-бял, подобен на восък прах с характерен мирис.

Добавката, за разлика от другите антиоксиданти, спира окисляването в ранен етап, не променя вкуса и аромата на продукта, цветът се запазва, дори при наличието на желязо. Към настоящия момент веществото се изследва.

Употреба:

Е 319 се използва в хранително-вкусовата промишленост при производството на растителни и животински мазнини, вкл. рибено масло, добавя се в сухи полуфабрикати на сладкарски изделия, сухи мезета, в концентрати за супи и сосове (до 200 мг на кг мазнини в продукта). Добавката намира приложение за импрегниране на опаковки за продукти, съдържащи мазнини.

Бутил хидро квинолът се прилага отделно от или заедно с галатите Е 310-312 (пропил галат, октил галат и додецил галат). Също се използва за предотвратяване на окислението на етерични масла и ароматизатори при производството на козметични средства; за стабилизиране на индустриални масла, восък, лакове.

Въздействие върху човека:

Допустимото дневно количество от третичния бутил хидро квинол е 0.2mg/kg телесно тегло дневно временно (това е дозата, която е безвредна за организма). При надвишаване са възможни гадене, повръщане, халюцинации, дози до 5 грама са смъртоносни за човека.
В резултат на редица изследвания, проведени върху опитни животни, е установено, че високи концентрации от веществото може да доведат до образуването на злокачествени образувания на стомаха и увреждане на ДНК.

Добавката не е разрешена за използване като антиоксидант в много страни, включително и в ЕС.


И докато много от всичките изброени съставки са разпознаваеми трябва да си признаем, че е малко смущаващо да открием някои от тях в пържените си картофки. 

А засуканият език в списъка? Imahara отбелязва, че диметил полисилоксанът е в малки количества, „Знам, че звучи плашещо, но...”, и случайно подхвърля, че е антипенител. Ами натриевата пирофосфатна киселина? Химически консервант, който „контролира посивяването” – и един, който не е разрешен от  FDA (Food and Drug Administration) – комисия по храните и лекарствата - за храна, която претендира, че е „изцяло натурална”. „Тогава има TBHQ, нека да го наречем просто евфемизъм, защото защото "третичен-бутилхидрохинон" не звучи толкова апетитно, особено когато знаем, че става дума за химически консервант. Говеждо, пшеница и мляко? Вегани и хора, неупотребяващи глутен, бягайте надалеч!

В защита на съставките би било обезкуражаващо да се сервират 9 милиона порции абсолютно еднакви пържени картофи всеки ден, без да се включат някои от тези неща; и може би трябва да приемем, че те не биха били същите на вкус без говеждия аромат, хидролизираната пшеница и хидролизираното мляко. Хм. Но оправдава ли това 14-те съставки на пържените картофки на световната верига?

Въпросът дори не е дискусионен, той е печално риторичен.

Така или иначе, ако още не сте проумяли – не само пържените картофи на McDonald’s не са препоръчителни за хапване. Това с пълна сила важи за менюто им като цяло. И преди  да  теглите поредната за деня псувня, в случая по адрес на този материал, преди да се натъпчете с тази храна, че и невръстните си дечица, гледайте филма Super Size Me (има го в интернет), а след това решете кой крив и кой прав. А дотогава ви казвам „наздраве” с прясна тъмна бира и огромна порция домашно приготвени, пържени на тиган, картофи.Коментари