Трифон Зарезан е!
Като изключим сухата фактология, че Св. мъченик Трифон е роден през 227-ма година в Камсада, Фригия (древна страна в Мала Азия), че е лекувал различни болести, че отказал да се откаже от християнската вяра и, че починал на 1 февруари 248-ма година, този персонаж е доста интересен в народната митология. 


Както мнозина знаят през някой си месец февруари св. Трифон взел едно кравайче в ръка, метнал бъклица вино на рамо, закачил косера си (извит нож, нещо като малко сърпче при гроздобер), и тръгнал да зарязва лозето си.


По пътя си той срещнал Богородица, която се опитала да го накара да се върне, защото хората трябвало да празнуват св. Трифон след нея...но той не я послушал, а на закачката й, че не може да реже лозе, не се поколебал да извади косера, за да докаже на какво е способен, но нали вече бил посягал неколкократно и към бъклицата, хванал се за носа си, който му заприличал на лозова пръчка, замахнал с косера и...белята станала – отрязал си носа.


Това е и причината светецът да е наричан още Трифон Чипия, Трифон Пияницата. Почитат го не само лозарите, но и градинарите, за да не ядат насекоми продукцията им, а за кръчмарите....е, то е ясно!


Но нека погледнем малко по-сериозно на този прекрасен празник, който вече десетилетия по най-инфантилния и противен начин принудително е противопоставян на нещо задокеанско. Но, човек може да бъде глупав, колкото си иска, стига да не пречи на другите наоколо!


Така или иначе първообразът на празника Трифон Зарезан се корени в тракийските обреди и обичаи, в пролетните Дионисиеви тържества.

Интерес представляват ритуалите на днешния ден. 


Меси се обреден хляб, а стопанинът на дома тръгва за лозето с мъжете и носи нова торба, в която има хляб, варена кокошка, бъклица вино, светена вода, и забележете – пепел от трапезата от Бъдни вечер!

Лозята се подрязват. Със светената вода и пепелта се ръси за плодородие. Слага се обща мъжка трапеза в лозята, на която всеки оставя, каквото е донесъл.


Мъжете избират Трифон – цар на лозята, който трябва да е имотен и уважаван от хората, мъж, чието лозе трябва да е родило много грозде през годината.


Сетне мъжката дружина обкаля по домовете, където всички ги черпят, а последната почерпка е в дома на „царя”. Ако мъжете не се напият доволно се смята, че плодородието няма да е добро!


Друг интересен ритуал на днешния празник засяга мъжете без деца, които изпълняват обичаят посичане. Мъжете биват обръснати, а бръснарят ги порязва три пъти, като се вярва, че по този начин магията за челяд е сторена!


От Трифоновден започват Вълчите празници. Връзват се ножиците вкъщи, за да са завързани устите на вълците.


Нашите предци са вярвали, че какъвто човек срещнеш пръв днес на улицата, такъв ще е късметът ти през годината.


Ако на сутринта на празника е слънчево и ясно, годината ще е плодородна. Ако времето е ясно и хубаво, такова ще бъде то и през лятото. 


И за да не разводняваме повече разказа за този малко нестандартен светец Трифон нека да завършим с това, че днес празнуват всички носещи името Трифон, както и производните му – Трифко, Тричко, Фунчо и т.н.


Наздраве!Повече за ритуалите на днешния ден вижте във видеото:

 


Коментари