Червената лисица като бяла лястовицаСнимката, която виждате в началото е уникална. Не в технически аспект, а поради факта, че на нея се вижда характерната за Сиера Невада червена лисица (Vulpes vulpes necator), която е един от най-застрашените бозайници в Северна Америка. https://en.wikipedia.org/wiki/Sierra_Nevada_red_fox .


При последните наблюдения над този вид са отбелязани само няколко дузини (може би около 50), за които се знае, че са останали в района на националния парк Lassen Volcanic (вижте снимката долу).


Откритието е направено, благодарение на активиращи се при движение камери, разположени с цел изследване на дивата природа.


Рядката лисица е засечена двукратно – на 13 декември 2014-та и на 4 януари 2015-та година.


„Изключително развълнувани сме от появата на червената лисица на Сиера Невада – едно от най-загадъчните и неуловими животни”, споделя   Дон Neubacher от националния парк Yosemite. „Паркове като нашия осигуряват необходимата среда за всички представители на дивата природа и е окуражаващо да узнаем, че чврвената лисица е забелязана на територията на парка”.


„Потвърждението за появата на това рядко животно в парка осигурява възможност за присъединяване към партньорите в изследването, с цел защита на това застрашено животно, смята Sarah Stock – биолог в националния парк Yosemite и допълва, че са изключително развълнувани от възможността да се работи и с други екипи за създаване на възможно най-добрите условия за възстановяване популацията на червената лисица.


Учените от парка се опитват да се докопат и до козина от лисицата, за генетичен анализ, за да преценят имат ли, и каква връзка местните индивиди с други известни на тях популации животни.

Горната снимка е направена през 2002-ра по време на изследване в Северна Калифорния.


Още през 1980-та Калифорния забранява улова на червената лисица, след  рязкото двойно намаляване броя на тези животни след 1970-та, а Министерството на дивеча и рибата на Калифорния го смята за критично застрашен вид.


На 26-ти април 2011-та, центърът за биологично разнообразие поисква в официален документ червената лисица на Сиера Невада, да бъде обявена за застрашен вид.  


Сериозна заплаха за червената лисица на Сиера Невада би било кръстосването й с неместни червени лисици, въведени в Калифорния (Central Valley, San Francisco Bay Area и southern California) посредством източната и средноизападната популации.


След сигнала за наличието на едва около 50 животни от този вид Министерството на дивеча и рибата на Калифорния, започва цялостен преглед на състоянието на вида.


За щастие последните наблюдения показват леко подобряване в популацията на червената лисицана на Сиера Невада, а с още малко помощ от страна на  природозащитниците, видът може да бъде спасен от ръба на пропастта, по която върви.Коментари