Турбинни дървета в градската джунгла


Много често основните оплаквания относно инсталациите за чиста енергия са, че те вредят на очите. 


Големите въздушни турбини или слънчевите панели се считат за пречещи на гледката.


Дизайнери и изследователи са се нагърбили с решаването на този проблем и дори имат няколко идеи в тази посока. Едната от тях е, че прозразчните соларни панели могат да бъдат използвани като прозорци на сградите. Белите слънчеви колектори могат да се слеят с фасадите на зданията или вертикалните вятърни турбини, които се съчетават в пейзажи като този на снимката с уникалните турбинни дървета, създадени от  New Wind.


36-футовата стоманена структура има 72 изкуствени листа, които действат като миниатюрни вертикални турнини навсякъде около „дървото”. Когато има вятър листните турбини се завъртат безшумно, произвеждайки енергия. Кабелите и генераторите са монтирани в самите листа и клоните така, че  турбината работи почти напълно безшумно.


Френският предприемач Jérôme Michaud-Larivière се появява един ден с проекта, докато отбелязва начина по който вятърът шуми в листата на дърветата, повдигайки и завъртайки ги, като се чуди дали устройството за вятърна енергия на тази основа може да генерира енергия.


Проектът му е с мощност 3.1 kW, което не е огромен капацитет за генериране на енергия, но улицата „оборудвана” с такива вятърни дървета може да захрани градското улиично осветление или да спомогне за компенсиране на консумацията на енергия от близките сгради.


Какви са истинските възможности на творението на Michaud-Larivière ще може да се види през месец май на Paris Place de Concorde.


Още подробности в следващото видео:


Коментари