Близкоизточни истории отново в Пловдив
Предполагам, че на мнозина неведнъж им е писвало от тъпите американски бози, които ни предлагат родните кабеларки всяка вечер. Загърнати с плаща на безперспективността, опитвайки се да избягаме от хищната захапка на българския сив зимен пейзаж, потънали в бекрайния унес от безсмисленото си съществуване, докато си човъркаме ядно носа, наливайки си поредната ракия, и псувайки горчиво някой гнусен политик, който се опитва да ни „нарисува” поредната картинка на бъдещ просперитет, в едно необозримо, дори с телескоп на НАСА, бъдеще, има опасност да започнем да общуваме нечленоразделно. И понеже в тази разнебитена територия, в тази злочеста Българийка, все още се намират хора естети, хора с вкус, интелигентни представители на человеческия род, щастлив съм да споделя с подобни образи новината, че за поредна година фестивалът за кино от Близкия изток и Северна Африка Sofia MENAR ще гостува в LUCKY Дом на киното в Пловдив.

Откриването  на това страхотно кино събитие под тепетата е насрочено за 16-ти януари, като неговата лента се завърта непоколебимо с мароканския филм „Адиос, Кармен”. Дебютът на Мохамед Амин Бенамрауи спечели наградата на журито на най-престижния близкоизточен фестивал – този в Дубай. Филмът е сред избраните за участие в най-големия форум за арабско кино в Европа – фестивалът в Малмьо, както и на фестивалите в Монпелие, Брюксел и Танжер. На един от водещите африкански фестивали, този в камерунската столица Яунде, „Адиос, Кармен” е отличен с „Гран при” на фестивала. 

Филмът представя историята на 10-годишния Амар, който живее със сприхавия си чичо в живописно село в северната част на Мароко. Момчето напразно очаква завръщането на майка си, заминала за Белгия. Амар открива приятел в лицето на испанката Кармен, която работи като разпоредител в селското кино. Кармен разкрива на Амар един непознат за него свят, към който момчето често ще се обръща.


В Пловдив фестивалът ще продължи до 25-ти януари като в програмата са включени номинираният за „Оскар” – „Омар”, отличеният с наградата за най-добър филм на фестивала в Анталия – „Не ми търси кусури”, екранизацията по Халил Джубран „Пророкът”, най-гледаната комедия в Ливан за 2014-та „Бебе”, носителят на две награди от фестивала в Кан „Конете на Бога” и любимите на зрителите филми за пътешествия – преминаващият през 27 държави „Утре сме на друго място”, „Ритъмът на Изтока”, който представя характерните ритми на северноафриканския регион, както и втората част на миналогодишният фаворит на публиката „С трабант до края на света”.Фестивалът Sofia MENAR се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на НДР Алжир, Посолството на АР Египет, Посолството на Република Индонезия, Посолството на ИР Иран, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на Държавата Палестина, Чешки център – София и Институт Сервантес – София.

Добре дошли на поредото издание на Sofia MENAR в Пловдив. Едно кино събитие, което любителите на седмото изкуство могат да приемат като най-красивия подарък сред грозната българска действителност.

Коментари