Винилово завъртане
Толкова много е направено от факта, че повече от милион винилови албуми са били продадени тази година, но много ли е това, пита Anthony Reuben, цитиран от BBC.


Всеки има своя история за това как хората си купуват музика. Компакт дисковете убиха винила. Те пък (CD-тата) в голямата си част бяха убити от свободното „сваляне” на #музика. И точно тогава винилът направи вълнуващо завръщане.


Един меломан разказва как някои хора са си купували винилови плочи като форма на изкуство, без намерение да ги слушат.


Честно казано не са малко онези, които продължават да си купуват и да слушат музика на винил, просто защото го предпочитат. Но настина ли става дума за завръщане на винила?
За пръв път след 1996-та тази година са разпродадени над милион винилови албума (http://www.bbc.com/news/technology-30216638). Данните се базират на официалната статистика, оповестена от  British Phonographic Industry (BPI), която се връща чак до 1994-та, когато започва официалната статистика.


Нищо съществено не е сгрешено освен това, че 1994-та година е истински лоша за търсене на винил, както се вижда на графиката.
Сега има известни възражения срещу тези цифри, които касаят пратките, а не самите продажби. И така, ако албумите са били изпратени от звукозаписните компании до магазините, но след това не са били продадени, тези данни ще продължават да се появяват.


Освен това данните са за винилови единици, така че двойни албуми като White Album на Бийтълс например, би се отчел като две единици.

И докато тези данни леко раздуват броя на продадените винилови албуми, става ясно, че 1996-та беше пикова в продажбата на винил, не просто в нечие въображение.


Сравнете доставките на винилови албуми през 1975-та с тези през 2013-та. Е, през 1975-та –в ерата на Abba и the Eagles, са доставени 45 пъти повече #винил!


 

Коментари