Преяжте с...химия
Учени са открили химикал, който добавен към храната кара хората да се чувстват преситени, съобщава bbc.

Първоначалните тестове показват, че хората хапват по-малко и напълняват бавно. 

В случая е впрегната силата на проприоната (анаболен стероид с репутация на един от най-безопастните допинг продукти в спорта), който по естествен начин ни кара да се чувстваме заситени, когато е произведен чрез разлагане в червата.

Според учените, химикалът трябва да се употребява редовно, за да има ефект.

Съставката има добър вкус и учените от Imperial College Лондон и колегите им от университета в Глазгоу са опитали да го вкарат в хляб и плодови шпейкове.

Целият номер в изследването е опирал до това да се намери начин за вкарването на проприоната в дебелото черво, където бързо да освободи хормони, контролиращи апетита.

Добавен самостоятелно към храната, препаратът няма да действа, тъй като ще се абсорбира от червата твърде бързо. Така че учените са намерили начин да го свържат с естествения въглехидрат, наречен инулин. 

Свързал се веднъж проприонатът може спокойно да си проправи път през храносмилателната система преди да бъде осовободен от инулина чрез бактерии в дебелото черво.

На 20-те души доброволци, подложили се на теста, е даван инулин или новата съставка, позната като IPE, след което им е позволено да ядат колкото си искат.

Погълналите IPE са изяли около 14% по-малко храна.

В следващия етап на проучването са участвали 49 доброволци с наднормено тегло, на които е даван или IPE или инулин на прах, а освен това им е давано по 10 грама още в храната всеки ден.

След 24 седмици шестима от участниците в опита, употребявали инулин са наддали с над 3%, докато при само един от 25 души, които са взимали IPE се е случило същото.

Водещият на научния експеримент проф. Гари Фрост от Imperial College Лондон заявява: „Ние знаем, че възрастрните наддават между 0.3 и 0.8кг. средно на година, и наистина се нуждаем от нова стратегия да предотвратим тази тенденция”.

Молекули като пропионата стимулират освобождаването на чревните хормони, които контролират апетита, но трябва да се ядат огромни количества фибри, за да се постигне по-сериозен ефект”.

По повод експеримента председателят на Националния форум по затлъстяването проф. David Haslam казва: „ Ако всичко това е постигнато без повлияване на вкуса на червата, то тогава аз ще го приветствам”.

Една новина, колкото интересна, толкова и дискусионна. Защото във времена на криза (макар и гадничко скалъпена, но пък факт! – скриха парите!) някак като панацея идва подобна вест за осиротелия българин. Но от друга страна дълбоко вкоренената в генотипа ни нагласа за преяждане (когато има с какво) до пръсване може да принизи до ниво на примитивизъм всякакви опити за големи научни открития, каквото това, за което стана дума, изглежда има претенция да бъде!
Коментари