Шокиращи снимки – ферми опостушават Земята
Индустриалното производство на #селскостопанскиживотни се превърна в норма в САЩ със своите 99% на всички отгледани във ферми животни, разрастнали се до гигантски животновъдни ферми или още CAFOs (Confined Animal Feeding Operations), съобщава ecowatch.

В тези места за угояване на говеда се държат затворени в малки пространства хиляди животни преди да бъдат заколени, което води до молитва за малтретиране:  затварянето нанася страдание на животните, употребата на антибиотици с цел контролиране на разпространението на някои заболявания, лошите условия на труд и злоупотребите на работниците, разрушаването на селските общности, малките градчета и фамилните ферми, свръхпотреблението на ресурси, легендарните „лагуни от оборски тор”, вонящи чак до провинцията, съдържащи животински отпадъци, негодни за торове, заради начина на отглеждане и хранене, и климатичните промени, включващи парниковите газове, които произвеждат.

Британският творец Mishka Henner, който дълго време е бил очарован от взаимодействието на човешката дейност и околния пейзаж е летял над страната, търсейки сателитни снимки на нефтени находища, където фуражните парцели привлекли вниманието му и той започнал да ги снима и да учи повече за тях.
Снимките му са странно съчетание от една абстрактна визуална красота и дълбоко отвращение към дейностите, които те изобразяват.

„Мястото на угояване на говедата са уникален пример за това колко абстрактна е станала нашата #хранителнаиндустрия”, споделя Henner (http://www.businessinsider.com.au/mishka-henners-photos-of-american-feedlots-2014-8) .

„Това е една ефикасна система за извличане на максимума от животните - светът, в който живеем. Ние искаме всичко от всичко, без значение в коя сфера”, добавя той.

Към момента седем са държавите, които имат т.нар. „ag-gag” закони, забраняващи всякакъв вид записи от тези стопанства, след видеата на групи като Mercy for Animals, предизвикали протести със законови искания да се сложи край на злоупотребите на CAFOs.

Henner не е ходил във всички ферми, но казва, че е бил предупреден, че снимките му могат да нарушат законите , което е причина да не бъдат разпространявани повече.

Вие обаче можете да разгледате и да се сдобиете с още снимки тук: http://mishkahenner.com/filter/works/Feedlots. Той е представен от галерията Bruce Silverstein в Ню Йорк (http://www.brucesilverstein.com/).

 

Коментари