Върба. И свети!
Изкуството, създадено в тихата пазва на природата, може да има очарователен ефект.

Скулптурите на открито, и в частност, тези направени от естествени материали като плетена върба, са особено обаятелни поради тяхната пластичност, което им позволява да бъдат създадени във фантастични форми, което иначе би било невъзможно.

Използвайки гъвкави млади дървета британският артист Tom Hare създава  мащабни творби, имитиращи природни форми, като в същото време осигурява подслон.

„Върбата е идеален пример за устойчив материал, който може да бъде вмъкнат спонтанно във различни форми”, казва Хеър, докато описва процеса на работа.


Целият процес на създаване на форми от върба е много основен.  Връзката с природата през резитбата на дърветата и  прехвърлянето на наблюдаваното върху дизайна може да бъде един скромен опит.

Върбата има свой собствен характер с емоционални качества. През времето едно разбиране на тези развития, които наред с достатъчно търпение,  са всичко, вплетено в крайния продукт.

Разположени в черешово дърво, тези, наподобяващи птиче гнезо, са едни от последните задачи на Хеър, издигнати в частен дом във Великобритания.

 


Но нека не забравяме гъбите. Гигантските гъби, сътворени от артиста, които могат да бъдат видяни тук, в Kew Gardens, са странни, ексцентрични, и по-големи от живота.

Заплетени и изпълнени с въображение, творбите на Хеър са още един пример за това, как подобни гъвкави материали могат да служат за изкуство, че и за живеене.

 

  


Коментари