Хапнете, пийнете и се намажете!Ако някога сте отглеждали мента, знаете, че тя се разпространява и разпространява, и ако не я удържите, може да „превземе” цялата ви градина, информира Nicole D'Alessandro от ecowatch.

Докато ментата ми е контролирана, все още е...изобилна. Моето участие в агро общността (Community supported agriculture (CSA)?) включва здравословни занимания с мента,  мента портокал, мента шоколад... с една дума затрупан съм с мента.

Така че съм се чудил какво друго освен студен чай мога да си направя с всичката тази мента? Както и колко здравословно би било?

Оказва се, че това многоггодишно растение е използвано още в античността за медицински, ароматни и кулинарни цели. Древните Египет, Гърция и Рим са използвали ментата в медицината преди хиляди години, а изсушени листа от мента, датирани на 1000 години пр.хр., са били открити в египетските пирамиди ( http://www.greenmedinfo.com/blog/power-peppermint-15-health-benefits-revealed).


С над 20 вида ментата е едно от най-отглежданите растения в днешно време. Тя е отличен източник на мангнезий, мед и витамин C. Освен това ментата съдържа витамини и минерали, сред които витамин A, B-6, C, E, и K, бета каротин, фолиева киселина и рибофлавин, калции, желязо, калий и манган ( http://humannhealth.com/health-benefits-of-mint/324/).

Свежата мента е мощен антиоксидант. Тя например съдържа перилилов алкохол, който може да помогне за спиране разпространението на рака. В нея има и розмаринова киселина, която пък спомага за предпазване от някои видове алергии.

Ментата съдържа ментол, който има охлаждащо действие при поглъщане, вдишване или при допир до кожата.

Ето и някои от ползите при употребата на мента:


 ·    Подпомага храносмилането чрез активиране на храносмилателни ензими и слюнчените жлези
·         Действа успокояващо на раздразнения стомах
· Лекува и успокоява болката, причинена от синдрома на раздразнените черва
·        Спомага за намаляване на кръвното налягане и регулира пулса
·       Премахва лошия дъх и се бори с бактериите в устата, причиняващи кариес
·       Помага при депресия

Ментата е  изключително ценна и при състояния като колики при бебетата, туберколоза, херпес, болки в гърдите, и при поражения от облъчване.

При употребата на мента има и някои потренциални рискове, които трябва да се знаят (http://www.medicalnewstoday.com/articles/275944.php) :

·      Не използвайте мента, в опит за успокояване на храносмилателни проблеми, ако симптомите ви са свързани с болестта гастроезофагеален рефлукс, тъй като това може да влоши състоянието.
·   Внимавайте при употребата на мента и ментови продукти, ако имате или сте имали камъни в жлъчката.
·   Ментовото масло, приетов големи дози може да бъде токсично. Чистият ментол не трябва да се приема вътрешно.
·        Не мажете лицето си или това на децата с ментово масло, тъй като това може да предизвика спазми и да попречи на нормалното дишане.
·       Консултирайте се с личния си лекар дали лекарствата ви могат да се повлияят от ментата или ментовото масло.

Ако ароматът на мента не ви допада, помислете за другите ползи при отглеждане на това растение:

 
·        Градината ви е пълна с полези насекоми, включително с пчели
·       Отблъсква неприятели като мравки и мухи
·  Нейното етерично масло може да се използва за ароматизатор в стаите, както и да бъде добавяно в домашно приготвени препарати за почистване
·       Отблъсва бълхите от домашните любимци
·       Помага при хълцане
· Ментовите изпарения помагат при инфекции и облекчават задръстването на синусите
· Поставено върху слепоочията етеричното ментово масло лекува главоболие
·    Облекчава болките в краката и мускулите
·   Помага при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми
·   При вдишване облекчава гаденето, включително това, предизвикано от химиотерапия, подобрява паметта

По всичко личи, че ментата е освежаващ, изобилен подарък, който дава много. Ако имате „същия” проблем в градината си тук има няколко идеи, на които можете да се насладите:


И така как предпочитате ментата?


Коментари