Музика от тъмата
Baluji Shrivastav е един от най-търсените изпълнители на ситар в света. Той загубва зрението си едва 4-годишен, и сега е в сърцето на музикална група от слепи хора.

Baluji Shrivastav е участвал в „Top of the Pops пет пъти, акомпанирал е на Стиви Уондър в Хайд Парк, а през 2012-та свири заедно Coldplay на церемонията по закриването на параолимпийските игри. Неговият ситар може да чуете в известната песен „Teardrop „ на Massive Attack. Освен това той е участвал в записи със звезди като Annie Lennox, Oasis и Kaiser Chiefs.

През 2010-та Baluji създава Inner Vision Orchestra специално, за да осигури платена работа на свои приятели слепи музиканти и отчасти, за да сподели проблемите на хората в неговото положение. Те често свирят заедно, а сега мнозина от музикантите вече имат солови ангажименти.

Една от целите на Baluji е да покаже на света, че групата може да свири по-добре от много зрящи изпълнители. Той споделя, че трябва да си много добър, за да стигнеш нивото на неговата формация.

"Музикантите от Inner Vision могат да свирят чудесно в синхрон без да разчитат на зрителен контакт или на диригент”, казва Baluji. „Това умение е впечатляващо за незрящите, за които визуалния контакт е решаващ за ритъма и цялостния синхрон на изпълнението им.” „Наред със свиренето ни все повече и повече заедно разбирането ни (един за друг) се развиваше паралелно. Те запомняха реда на свирене, а при съмнение повеждаше Baluji. Вместо да разчитат на диригент, един от музикантите започва всяка песен, а останалите следват неговото темпо. Аз не казвам нищо относно инструментите или какво ще свири музикантът. Те трябва да разкажат тяхната лична история”, допълва Baluji .Историята на Baluji е невероятна. Роден в северния индийски щат Uttar Pradesh, той е диагностициран с глаукома още на 8 месеца. В това време съседка казва на майка му, че е излекувала осемте си деца със същото състояние на очите, с домашно направен от самата нея лек на опиумна основа, и че искала да го изпробва и на Baluji. 

"Тя вкара лекарството под клепача ми и превърза очите ми за три дни”, спомня си Baluji.  Когато обаче махнаха превръзката на нея имаше бучки. Майка ми попита какви са тези бучки, но съседката каза – мръсно е, изхвърли го. Но бучките се оказали окото на Baluji, и с другото си око, също увредено, скоро след това той ослепял.

Baluji споделя, че майка му е проумяла, че е „роден музикант”, когато той започва да пее - на 18 години. Тя го научила да свири на специален хармониум, използван в индийската музика.

Baluji завършва мъжкото училище „Ajmer Blind School” , отдалечено на на 300 мили – в Rajasthan. Неговите музикални умения бързо се проявяват, но много от училищните инструменти били направени от тиква, та затова на децата се позволявало да свирят на тях доста ограничено. Baluji обаче много искал да свири и един ден той се натъкнал на ситар. Но вместо да получи забрана от учителя си, такова малко момче да борави с толкова голям инструмент, той  започнал да свири и веднага открил много мелодии. Baluji се влюбил в този инструмент завинаги.

На 10-годишна възраст Baluji дирижирал първия си незрящ състав с над 80 музиканти. Той някак съумял да го прави въпреки слепотата си, а освен това му хрумнала идеята да използва ксилофон, където всяка изсвирена от него нота е предадена с предварителна инструкция.


Невероятният виртуоз се канел да вземе две музикални степени, когато семейството му загубило бизнеса си и той се втурнал да им помага.  Така че те можели да продължат да изкарват прехраната си, понеже той ги научил да плетат столове от  тръстика, умение, което Baluji усвоил в учлището за слепи. На 20 години, преди да замине за Франция, а по-късно за Великобритания,  Baluji взел майсторска степен по ситар.

Докато той твърдял, че нагласите към слепите в Азия са негативни, това тежало на семейството и средата към която принадлежал, което именно го карало да говори така. Той искал да покаже,че да си сляп не е проклятие, а дар. Baluji вярвал, че не би могъл да разкрие музикалния си талат, тормозейки се или целейки позитивно отношение, ако не бил загубил зрението си.

В разрез с положителния дух, той заминал за северна Индия, Baluji размишлявал върху нагласите на някои незрящи в Обединеното кралство. „Забелязвам множество слепи хора без капка самочувствие, казва той.

Макар, че мнозина не биха се съгласили с оценката му, той смята, че вероятно те са станали малко „мързеливи”, понеже имат много „облаги и комфорт”.

Скорошното турне на Inner Vision orchestra ги отвежда на множество малки места из Англия, което не се оказало безпрепятствено. Музикантите имали доста проблеми с таксиметровите шофьори, които отказвали да ги возят с техните кучета-водачи. Дори едното куче пострадало, тъй като опашката му била прищипана с врата на такси.

Но  членовете на групата наистина се нуждаят от помощ, тъй като всеки един от тях има специфични нужди. „Някои от нас са родени слепи, други са станали незрящи на по-късен етап”, казва Baluji. „Ние се нуждаем от доброволци, които да се грижат за кучетата, докато техните собственици са на сцената”, добавя музикантът.

Подробности за турнето на групата във Великобритания вижте в следващото видео:
 


Коментари