Aкобус издрИсква пътищата на Великобритания

Wessex Water  в южна Англия съобщава, че  предлага гориво за 40-местен Bio-Bus,” собственост на Bath Bus Company, който ще пътува редовно от Bath в югозападна Англия до летище Бристол.  

Градчето Bath пуска тази автобусна линия с идеята за намаляване на парниковите емисии от изгорелите газове, респективно – намаляване на негативните последици от климатичните промени. А дружеството  Wessex Water е готово с обилно и  неограничено  снабдяване с чисто, възобновяемо гориво (http://ecowatch.com/business/renewables/).

Горивото? Биометан, създаден от човешки...екстременти. Всеки резервоар с газ ще бъде осигурен от еквивалента на годишният отпадък от петима  души. Мислете за тези пътувания като салюти в тоалетната в битката срещу климатичните промени!

Според GENeco (http://www.geneco.uk.com/About-Us/News.aspx?ID=14), Wessex Water, което подпомага производството на възобновяемото гориво,  то произвежда по-малко вредни емисии, отколкото дизеловото гориво, което обикновено се използва в автобусите.

GENeco произвежда газ в анаеробна инсталация в Бристол, пречистваща отпадните води. Компанията е инсталирала презареждаема газ инсталация за новите Ако автобуси. Тя също вкарва газ в националната мрежа.

„Чрез пречистване на каналните нечистотии и храната, негодни за консумация от човека, ние сме способни да произвеждаме достатъчно биометан за осигуряване на значителни количества газ до националната газопреносна мрежа, която може да захрани почти 8500 жилища, както и био автобусите”, заявява генераглният управител на GENeco Mohammed Saddiq.

„Превозните средства, задвижвани от газ играят важна роля за подобряване качеството на въздуха в градовете на Великобритания, но био автобусите са нещо много повече, тъй като се зареждат от хората, живеещи в даден район, включително тези, които се намират в самия автобус. Използвайки биометана по този начин не само се осигурява постоянно гориво, но се намалява навикът ни да се уповаваме на традиционните изкопаеми горива (http://ecowatch.com/news/energy-news/).


„Този уникален ако бус показва, че човешките екстременти и отпадъците от храната са ценни ресурси”, споделя Шарлът Мортън, главен изпълнителен директор на асоциацията за анаеробно разлагане и биоресурси (ADBA). „Храната, негодна за използване от хората трябва да се събира отделно, да се рециклира, посредством анаеробни инсталации, превръщайки се в еко газ и био тор, а не да се изхвърля на сметищата или в пещи за горене на смет. Био автобусът ще помогне и при демонстриране на истинската стойност на разделното събиране на отпадъци, което е задължително във всички региони на Англия”.

Според Мортън биометанът ще може да задоволи 10 процента от нуждите от газ на Великобритания.

„Устойчивостта и достъпа от земната повърност са ключовите области, върху които сме се конценрирали и ние приветстваме новите технологии, които могат да намалят влиянието върху околната среда до и от летището”, казва управителят по околната среда на летището в Бристол Мелъни Кинг.

„И понеже Бристол има желание да бъде „зелената столица на Европа за 2015-та година, това е поредната вълнуваща инициалтива, с която се надяваме да сме заети през годината”, завършва Кинг.

А аз ще завърша с мислите, че на нас българите не ни трябват подобни Ако автобуси, нещата в скапаната ни, разнебитена докрай държавичка са толкова насрани ни, че само автобуси, задвижвани от есктременти ни липсват! В душата на българина вони в такава степен, че единствено много, ама чудовищно голямо количество вода (вероятно дебитът на Ниагара за 60-70 години) би могло да поизличи вонята. За жалост, докато въпросният водопад е твърде далеч за каквато и да било инвазия в тази насока, автомобили с вода на пазара все още няма...


Коментари